Bepereli a Google-t a volt német elnök felesége

(Infobulvár) Bettina Wulff nevére a Google-ban keresve, a legördülő sávban a javasolt keresési kifejezések között megjelennek a „prostituált” és a „vörös lámpás negyed” kifejezések, és emiatt a volt német elnöke felesége perelni akarja az amerikai céget.

A jelenség hátterében egy  pár évvel ezelőtt napvilágot látott hír áll, mely szerint a hölgy a házassága előtt örömlány volt – a hírt akkor a választási időszakra időzítették, ezért vélhetően mindössze egy lejárató kampányról volt szó. Egy német lap, a Süddeutsche Zeitung elmondása szerint Bettina Wulff eskü alatt nyilatkozta azt, hogy a házassága előtt sem prostitúcióval, sem pedig eszkortszolgáltatásokkal nem foglalkozott.

A Der Spiegel szerint az idén botrányos körülmények között távozott német elnök felesége már két éve küzd azok ellen a vádak ellen, amik azt állítják, hogy pénzért árulta a testét anno. „Az ügyvédei 34 esetben adtak be megszüntető és abbahagyásra kötelező közigazgatási határozatot, amiket minden alkalommal el is fogadtak” - tájékoztat a lap. Ugyanebben a cikkben olvasható az is, hogy Wulff rágalmazás miatt nyújtott be keresetet a Google ellen. A vállalat németországi kirendeltségének PR-részlegéért felelős vezető azonban elutasítja a vádakat, ugyanis szerinte a keresési kifejezések „algoritmikusan generáltak, a szavakat a felhasználók vitték be a rendszerbe, és ezek népszerűségük szerint kerülnek kiválasztásra, automatikusan.”

Nem ez az első eset, amikor a Google-t jogi úton támadják a keresőjének automatikus kiegészítése miatt: márciusban például egy japán felhasználó kérte, hogy szedjék ki a nevét a találatok közül, ugyanis arra rákeresve olyan bűnesetekkel hozták összefüggésbe akaratán kívül, amiket el sem követett. Érdekesség, hogy Bettina Wulff nevére rákeresve a Bing is hasonló találatokat hoz ki.

Előzmények