Berendezkedik Magyarországon a Huawei

A hét hazai kiemelkedő eseménye volt, hogy a Synergon magyar informatikai vállalat Budapesten megnyitotta Európa első olyan Huawei oktatási központját, amelyet teljes körűen partnercég – jelen esetben maga a Synergon – működtet. Ezzel az aktussal a kínai információtechnológiai ipar egyik legsokoldalúbb információs bázisa jön létre térségünkben.

Huawei – egy nagyágyú Kínából

A Huawei Technologies az egyik legjelentősebb, telekommunikációs eszközöket és hálózati megoldásokat gyártó vállalat. Az 1998-ban alapított cég olyan magán high-tech vállalkozás, amely a kutatás-fejlesztésre, illetve a kommunikációs berendezések gyártására specializálódott, testre szabott hálózati megoldásokat biztosítva a különböző területek telekommunikációs hordozóinak. 2004-es árbevétele meghaladta az 5,5 milliárd dollárt. A Huawei piacvezető eladóvá vált az iparágban. Piaci részesedését tekintve jelenleg az első a digitális kapcsolók (switch) és a következő generációs hálózatok (NGN) területén, az IP DSLAM-ok legnagyobb forgalmazója, és a második legnagyobb piaci szereplő az ADSL megoldásokban és az optikai hálózatok terén is. Emellett fontos fejlesztéseket végez hang- és adatátviteli hálózati termékek és rendszerek terén is (ide tartoznak például a kínai fejlesztésű TD-SCDMA nevű 3G standardhoz kapcsolódó eszközök).

A centrumba tervezett kurzusok a világ talán leggyorsabban fejlődő, hálózati eszközöket és megoldásokat gyártó vállalatának termékeit kívánják bemutatni és megismertetni a régió szakembereivel, így kiváltképp a magyar, horvát, cseh és szlovák rendszerfejlesztőkkel. A tanfolyamok elsősorban a nagyvállalati hálózatos mérnököknek, szolgáltatóknak, valamint informatikai biztonsági rendszereket üzemeltető szakembereknek adnak ismeretanyagot e területekről. A képzési centrumokban zajló oktatásokon tehát mindenekelőtt leendő felhasználók szakembereinek célszerű részt venni.

Az oktatási központ első körben általános jellegű tanfolyamokat indít a várható piaci igények kielégítésére (high-end router, switch ismeretek, tűzfalak), a későbbiekben további területekre is kiterjeszti az oktatást. A centrum laborjában 1,5 millió dollár értékű eszközpark áll rendelkezésre, többek között a Huawei legkorszerűbb és egyben második legnagyobb routere (NE80E). A hallgatók nem csupán elméleti ismereteket szereznek, hanem laborgyakorlatok keretében a szükséges technológiai és eszközspecifikus ismeretekre is szert tesznek.

A tervek szerint a centrum működésének későbbi szakaszában minősítéseket megalapozó kurzusokra is várják a jelentkezőket. Az oktatók a Synergon többéves hálózati tapasztalattal rendelkező gyakorló mérnökei, akiknek felkészítésére a Huawei shenzeni (Kína) központjában került sor.

Azóta történt

Előzmények