Big Data analízis Google felhőben

Felhőbe költöztetné a Big Data analíziseket a Google: a Cloud Platform vezetője bejelentette a Google Clud Bigtable szolgáltatást. Ez eddig is kiszolgálta a Google Search, a Gmail, illetve az Analytics rendszereit, mostantól pedig bárki igénybe veheti az óriási számítási teljesítményt.

Felhasználási területnek az Internet of Things (IoT) szenzorainak adatainak feldolozását, a telekommunikációs vállalatok, a digitális térben hirdetők, energetikai vállalkozások, illetve az egyéb intenzív adatgeneráló iparágakat jelölték meg a vállalatnál.


[+]

A Bigtable egy NoSQL adattároló, az ügyfelek pedig egy API-n keresztül (Apache HBase) írhatnak és olvashatnak adatokat belőle. A HBase utasításoknak hála a már meglévő Hadoop szoftverekkel használható a szolgáltatás. A Cloud Bigtable a többi Google felhőszolgáltatással is használható a BigQuery-től a Cloud Dataflow-ig. A Google mérésekre támaszkodva azt állítja, a Bigtable gyorsabb mint az eredeti HBase, vagy a Cassandra NoSQL adatbázis.

Az árazással kapcsolatban számos tényezőt figyelembe kell venni, úgyis mint a hálózati terhelést, vagy a felhasznált tárhelyet. A Google szerint a teljes menedzsment miatt közel féláron tudnak majd szolgáltatni, mint a direkt versenytársaik. Addig is, az érdkelődők az ingyenes próbidőszak alatt tesztelhetik a sebességet és a megbízhatóságot.

Előzmények