Biohackerek az olcsó inzulinért

Egy csapat lelkes fiatal tudós annak a 370 millió embernek az életét szeretné megkönnyíteni, akik világszerte küzdenek a cukorbetegséggel. Sajnos nagyon sokan vannak, akik önállóan nem képesek szabályozni a vércukorszintjüket, ezért inzulinos kezelésre szorulnak. A Counter Culture Labs egy közösségi laboratórium a kaliforniai Oaklandben, ezen a helyen dolgoznak majd a „biohackerek” a generikus inzulin kidolgozásán.

Hirdetés

Az originális gyógyszerek újonnan kifejlesztett hatóanyagot tartalmaznak, melyek akár 15 évig tartó fejlesztés is megelőz. Ezért a gyógyszergyártók szabadalmakkal védik a megoldásaikat, hogy a befektetés megtérüljön. A 20, illetve bizonyos esetekben 25 évig tartó termékszabadalmi oltalom lejárta után más gyártók is forgalmazni kezdhetnek azonos hatóanyag-tartalmú készítményeket, ezeket hívjuk generikus gyógyszernek.

A csapat célja szintetikus inzulint előállítani az E. coli baktériumból. Reményeik szerint valamelyik generikus gyógyszergyártó felhasználja majd a kutatásaikat és elérhetőbb árú megoldást nyújt majd a cukorbetegek számára. A terület egyébként alaposan kutatottnak számít, léteznek hosszan tartó, illetve gyors reagálású megoldások egyaránt, a közös bennük azonban az, hogy ezeket szabadalmak védik. Muareen Muldavin, a program vezetője szerint a gyógyszergyáraknak nagyon kényelmes és jelentős bevételt termel ez a helyzet, csak a betegekre nem gondol senki sem.

Inzulin a természetben - nem egyszerű a szerkezete
Inzulin a természetben – nem egyszerű a szerkezete [+]

Az Experiment közösségi finanszírozási oldalon indult projektjükhöz 12 ezer dollárt szeretnének gyűjteni, amire minden esély megvan, hiszen 15 nappal a zárás előtt már 9400 dollárnál járnak, azaz nagyjából nyolcvan százalékát összeszedték a kitűzött összegnek.

Feladatuk közel sem egyszerű: az inzulin szerkezete miatt különösen nagy kihívást jelent egyszerű eszközökkel és alacsony költségvetés mellett gyógyszert készíteni az E. coli baktériumból, megtisztítani azt, illetve ezek után még arra is megoldást kell találniuk, hogyan juttassák el az emberi szervezetbe. A kampányból befolyt pénzből ezekre a kérdésekre keresik majd a választ, ha sikerül előállítaniuk az inzulint, akkor annak életképességét is tesztelniük kell, számos kísérletre lesz szükségük. Ezt követően még egy nagy feladat vár a csapatra, az amerikai FDA (Food and Drug Administration) is jóvá kell, hogy hagyja az eljárást.

Hasonló kísérletek zajlottak már korábban, például a Johns Hopkins Egyetem egyik kutatója, Kevin Riggs is értekezett idén a generikus inzulinról, ő például úgy gondolja, nem is annak előállítása a problémás, erre ugyanis vannak viszonylag egyszerűen megvalósítható eljárások, sokkal inkább az FDA engedélyezési folyamata nehéz. Mivel biológiai gyógyszerről van szó, sokkal több tesztelésre, információra és kísérletre van szükség, mint egy molekuláris megoldás esetén. Riggs véleménye szerint óriási pénzekre volna szükség, hogy a cukorbetegeken generikus gyógyszerekkel lehessen segíteni, illetve hogy ezek forgalomba kerülhessenek.

Counter Culture Labs
Counter Culture Labs [+]

Muldavin sem vitatja mindezt, viszont másképp gondolkozik. Ő azt szeretné bebizonyítani, hogy szerényebb körülmények között is lehet sikereket elérni, a közösségi laborok is megfelelőek lehetnek, ha valaki legitimálni szeretné kutatásait. Pontosan tudja azt is, hogy ez nem lesz könnyű: úgy számol, nagyjából 20 évnyi munka kell ahhoz, hogy elérjék a grandiózus céljukat, és jelentősen csökkenthessék az inzulin árát. Reméli, hogy a munkájukhoz mások is csatlakoznak, illetve a jövőben is tudnak majd támogatást szerezni a projekthez.

Azóta történt

  • TV sorozat rovarok főszereplésével

    A zenész testvérpár szerint ez egy remek ötlet. Kevesebb sztárallűr, olcsóbb szereplők, valamiért mégsem győzhetnek.

  • Magyar startup a kupleráj ellen

    Online rendelhető takarításra épít a Rendi, egy olyan piacon, ahol az ár mellett az ismerősök ajánlása a legfontosabb szempont. Működhet az Uber-modell a tisztaságbizniszben is?

Előzmények