Bíróság előtt a dotkom-ügy

Az internetes doménneveket felügyelő ICANN, valamint a .com végződés regisztrátora és központi nyilvántartója, a magánvállalatként működő Verisign ellen indított pert egy szakmai szervezet. A számos regisztrátort és internetes vállalatot tömörítő Doménnév-fejlesztők Világszervezete (WADND) azért fordult bírósághoz, mert attól tart, hogy az alperesek közt nemrégiben létrejött egyezség gyakorlatilag örök időkre a Verisign kezébe adja a .com felügyeletét.

Az Icann és a Verisign alig egy hónappal ezelőtt zártak le egy elhúzódó jogi vitát. A nézeteltérés a regisztrátor Site Search szolgáltatása körül alakult ki, mely automatikusan a Verisign oldalára irányította azokat a felhasználókat, akik még nem lefoglalt .com vagy .net végződésű címeket gépeltek be böngészőjükbe. A felek októberben kiegyeztek egymással. Ennek részeként 2012-ig hosszabbították meg a Verisign felhatalmazását a .com végződések központi nyilvántartására. A megállapodás azonban azt sejteti, hogy a szerződést – hacsak a vállalat nem megy csődbe – időről időre meghosszabbítják majd.

A WADND szerint ezzel gyakorlatilag örökre kizárják a riválisok regisztrátorok a .com és .net domének piacáról, és monopóliumot hoznak létre. A beadvány ezen túlmenően azt is kifogásolja, hogy a megállapodás feljogosítja a Verisignt, hogy a díjakat az infláció mértékének kétszeresével emelje.

Azóta történt

Előzmények