Napi 49 millió forintnyi áramot fogyasztanak a Bitcoin-bányászok gépei

Gyakran találkozni mostanában a Bitcoinnal a hírek között, általában a szélsőséges árfolyamingadozások, a kereskedői oldalak ellen indított támadások vagy a virtuális fizetőeszköz mint új pénzügyi lehetőség kapcsán. A Bitcoin előállításának (bányászatának) valós költségeiről azonban ritkán esik szó, vagy csak egyéni felhasználók vagy “bányászcsoportok” szintjén.

A Bitcoin tranzakciókat követő blockchain.info oldal szerint egy pár nappal ezelőtti 24 órás időszakot alapul véve, napi 982 megawattóra áramot fogyasztanak a bányászatra befogott gépek. Ez átlag 50 forintos kWh díjjal számolva mintegy 49 millió forintnyi fogyasztásnak felel meg (naponta!) és ez a szám – ahogy a Bitcoin népszerűsége is – napról-napra nő.

Persze a látszólag magas üzemeltetési költségek (amire még rájön a szükséges hardverek beszerzési és amortizációs költsége stb.) ellenére még mindig érdemes bányászni – egy napnyi bányászás nyereségét az április 11-i árfolyamon közel 681 000 dollárra becsülik.

A világ első decentralizált virtuális fizetőeszközét 2009 elején bocsátotta útjára egy Satoshi Nakamoto álnéven ismert valaki, akiről azóta sem derült ki, hogy valójában kicsoda. A Bitcoin esetében a bányászat kifejezés azt a folyamatot takarja, amikor a tranzakciós blokkokat a számítógép kapacitásának felhasználásával feldolgozzák, hitelesítik a Bitcoin P2P hálózatában ezt a feladatot felvállaló felhasználók. A Bitcoin árfolyama az utóbbi hetekben nagyon széles sávban ingadozott (50-250 dollár), jelenleg 96 dolláron áll. Annak ellenére, hogy még mindig sok körülötte a bizonytalanság, a virtuális fizetőeszközben egyre többen látnak fantáziát, és nem csak az átlag felhasználók, hanem nagybefektetők, pénzügyi szakemberek és spekulánsok is.

 

Azóta történt

Előzmények