Nagyot esett a bitcoin árfolyama

Habár pánik nem tört ki, és az ár újra kúszik felfelé, lehet, hogy vége az őrületes tempójú felértékelődésnek.

Több mint fél éve tartó száguldás tört meg tegnapról mára, amikor a legismertebb és legnépszerűbb kriptovaluta, a bitcoin árfolyama egy nap alatt átlagosan kb. húsz százalékkal esett vissza. Az év eleje óta kétezer százalékos felértékelődést mutató bitcoint a legmagasabban, közel húszezer dolláros árfolyamon a luxemburgi székhelyű Bitstamp piactéren jegyezték, az esés is itt volt a legnagyobb, reggel már a 13 ezer dollárt sem érte el – azóta lassan, de folyamatosan újra erősödik. Mindenesetre 2013 óta nem jegyeztek ekkora zuhanást heti viszonylatban.

Bitcoin
[+]

A szakértők többsége már jó ideje figyelmeztet arra, hogy a piac túlfűtöttsége miatt már vártak egy ilyen leértékelődést, sok kereskedő készült is rá.

A héten egyébként tele volt a sajtó a bitcoinról szóló hírekkel, zömükben nem túl pozitívakkal, több tekintélyes pénzintézeti vezető is arra figyelmeztetett, hogy a bitcoin jelenlegi formájában inkább szerencsejátéknak tekinthető, mint valós befektetési formának, emellett – és ez a komolyabb aggodalom – a szabályozatlanság miatt áttekinthetetlen, hogy mire és hogyan használják fel, hol és miképp adják-veszik a virtuális pénzt. Egy dél-koreai piactér csődöt jelentett, mivel idén már másodszor hackelték meg őket, egy vezető vállalkozás, az amerikai Coinbase pedig szerdán közölte, hogy vizsgálatot kezdeményeznek, mert a drasztikus áremelkedések mögött bennfentes kereskedést sejtenek.

A bitcoin egyébként vitte magával a többi kriptopénz egy részét is, sok árfolyam csökkent, és az összesen 650 milliárdos piaci kapitalizáció leesett 480 milliárdra. Viszont többek között az egyik rivális, a második legnagyobb Ethereum jól jött ki a történetből, sokak szerint azért, mert az óvatosabb befektetők tartanak a bitcoin túlzott szárnyalásától, és átváltottak.

Azóta történt

Előzmények