Új funkciót vezetett be a BitTorrent – csak önzetlen embereknek

A vállalatnál a torrentetikára alapoznak, amikor lehetőséget adnak a fix arányú fel- és letöltésre.

A BitTorrent Inc. bejelentette, hogy új lehetőséget biztosítanak a BitTorrent és a µTorrent kliensek felhasználóinak, az „önzetlen” módot („Altruistic Mode”), mely azt jelenti, hogy a felhasználó önkéntesen vállalja, hogy mindig több adatot tölt fel, mint amennyit le.

A hivatalos blogban hivatkoznak a torrentezők között általánosnak mondható etikára és az ebből következő gyakorlatra, mely szerint a felhasználó legalább annyit köteles feltölteni, amennyit letölt magának (1:1), de a lelkiismeretesebb torrentezők ezt túl is teljesítik, és jóval többet osztanak meg, mint amennyit megszereznek (2:1, ill. 3:1) – többek között azért, hogy „azok helyett is megtegyék ezt, akik csak saját magukra gondolnak”.

A BitTorrent ezt a magatartást szeretné serkenteni az új funkcióval, mely a múlt héten megjelent verziókban, a uTorrent 3.4.9-ben, és a BitTorrent 7.9.9-ben már elérhető – de alapértelmezésben nincs bekapcsolva.

BitTorrent - Altruistic Mode
[+]

Ha a felhasználó bekapcsolja az önzetlen módot, akkor vállalja, hogy a feltöltés/letöltés arány mindig 2:1 legyen. Ezt úgy igyekeznek biztosítani, hogy a torrentező a letöltést addig nem tudja befejezni, amíg a kellő mennyiségű feltöltés meg nem történt – ez persze okozhat gondot: ha a feltöltésre kijelölt anyagok nem népszerűek, akkor bizony előfordulhat, hogy jó sokat kell várni. A gyakorlatban az eljárás úgy működik, hogy a felhasználó kliense először letölt két darabot a kívánt fájlból, majd minden egyes feltöltött két darab után enged egyet letölteni.

Előzmények