Bizonyos PC-s hardverek megússzák a Trump-kormányzat büntetővámjait

Az USA Kereskedelmi Képviseleti Irodája figyelembe vette a gyártók problémáit, miszerint rövidebb távon nincs alternatívája a kínai importjuknak.

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború újabb fejezetéhez ért, mivel az USA nemrég újabb büntetővámokat léptetett életbe az egyes kínai importtermékekkel szemben. Pedig számos gyártó jelezte a Trump-kormányzatnak, hogy ennek komoly gazdasági következményei lehetnek, elvégre nem olyan egyszerű Kínából elhozni a gyártást, ahogy azt az USA elnöke gondolja, bizonyos esetekben a felhasznált komponenseknek nincs is alternatív forrása Kínán kívül, tehát konkrétan megvalósíthatatlan ajánlásokkal él az Egyesült Államok kormánya, amikor a Kínától való elszakadást javasolják a cégek számára.

Ezt úgy néz ki, hogy az USTR, vagyis az USA Kereskedelmi Képviseleti Irodája is figyelembe vette, így bizonyos PC-s hardverekre vonatkozóan 2020. augusztus 20-ig felfüggesztették a büntetővámokat. Az USTR két szempont szerint mérlegelt, vagyis mentesítő tényező, ha egy gyártó egy adott termékre vonatkozóan képtelen elszakadni Kínától a szükséges komponensek alternatív forrásból történő beszerezhetetlensége miatt, illetve az is, ha pusztán a büntetővám kiszabása "súlyos gazdasági károkat okozna". Ez egyébként nem az első halasztás, az előző hónapban a bizonyos okostelefonok, notebookok és konzolok kaptak ideiglenes mentességet, konkrétan december 15-ig.

A friss döntés értelmében a mentesség biztosan vonatkozik a grafikus kártyákra, a számítógépházakra és az alaplapokra, a 70 dollárnál drágább egerekre, és 100 dollárnál drágább trackpadekre, valamint az olyan 500 wattnál nagyobb teljesítményű tápegységekre, amelyek kiterjedése 148 x 43 x 335 mm.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés