Biztonságosabb lett a Windows Server 2003

A Microsoft megkezdte a biztonsági bővítéseket és nagyobb megbízhatóságot biztosító Windows Server 2003 Service Pack 1 (SP1) gyártását. A szervizcsomag három legfontosabb újítása a Security Configuration Wizard (biztonsági beállítások varázsló), mely képes automatikusan letiltani a nem használt szolgáltatásokat és portokatt; a Windows Firewall (tűzfal) és a Post-Setup Security Update (telepítés utáni biztonsági frissítések), mely a legfrissebb biztonsági frissítések telepítéséig a bejövő kapcsolatok blokkolásával védi a rendszert.

Az SP 1 további biztonsági szolgáltatásai közé tartozik az Internet Information Services (IIS) 6.0 Metabase Auditing, amely lehetővé teszi a rendszergazdák számára, hogy a tár megsérülése esetén azonosíthassák a potenciálisan rosszindulatú felhasználókat. A szolgáltatások erősebb alapértelmezett beállításai és a jogosultságok korlátozása hozzájárulnak az alkalmazások minimális biztonsági szintjének létrehozásához, a Network Access Quarantine Control (Hálózati Hozzáférés Karanténjának Vezérlése) összetevők hozzáadása pedig megkönnyíti az elavult virtuális magánhálózati (VPN) eszközök elkülönítését.

A szoftvervállalat közleménye szerint a szervizcsomag telepítésével a rendszer teljesítménye is javul. A Microsoft saját teszteredményei szerint a Windows Server 2003 Service Pack 1 telepítését követően a teljesítmény és megbízhatóság – terhelés függvényében – akár 50 százalékkal is növekedhet.

A Windows Server 2003 Service Pack 1 magyar nyelvű változata május folyamán lesz elérhető. A felhasználók a Windows Server 2003 Service Pack 1 angol nyelvű verzióját a Microsoft letöltőközpontjából vagy a Windows Update webhelyről tölthetik le, illetve megrendelhetik CD-n.

Azóta történt

Előzmények