Kiválasztották a BME programozóversenyének döntőseit

Az SAP Hungary Kft. főtámogatásával a Magyar Villamosmérnök- és Informatikushallgatók Egyesülete idén is megrendezi a hagyományos 24 órás programozóversenyt, és a szokásokhoz híven nemrég megrendezték az interneten az előválogatót.

A szervezők közleménye szerint a hat feladatot a legsikeresebben a „Sparrows24” nevű német csapat teljesítette, míg a legeredményesebb magyar csapat, a „Monkey_Island” a 13. helyen végzett. Az április 29. és május 1. között megrendezésre kerülő döntőre a tavalyi döntő első három csapata mellett a legjobb huszonhét csapatot hívják meg a szervezők.

A XI. Challenge24 versenyre háromfős csapatok jelentkezhettek a világ minden tájáról, a regisztráció február 17-én zárult le. Az online erőpróbának több száz csapat vágott neki a világ országainak több mint negyedéből; az Antarktiszon kívül az összes kontinens képviseltette magát Európa egyik legrangosabb programozóversenyén.

A csapatok február 19-én, szombaton reggel 10 órakor kezdhették el a feladatok megoldását, amelyre pontosan öt órájuk volt. A verseny korábbi kiírásaihoz hasonlóan nem volt megkötés a versenyzők által használt fejlesztőeszközökre, könyvekre, operációs rendszerre vonatkozóan. A problémák sikeres megoldásához alapos algoritmuselméleti, hálózati és számítógépes grafikai ismeretekre, valamint a mesterséges intelligencia területén szerzett jártasságra volt szükség, emellett a forduló az idő szűke miatt alaposan próbára tette a csapatok gyors kódírási és együttműködési képességét. A megoldásokat egy külön az előválogatóra készített rendszer pontozta, amely az idő múlásával egyre kevesebb pontot adott a beadott megoldásokra. Ez alól kivételt képzett az az egy feladat, melynél optimális megoldás nem létezik, így lehetőség volt a csapatok egymáshoz viszonyított pontozására is.

A feladatokat a tavalyi évben a versenyzők körében nagy sikert aratott feladatok írói, a korábbi évek döntőin többször is nagyszerűen szereplő magyar diákok írták. (Az idei és korábbi évek feladatai letölthetőek a verseny archív anyagokat tartalmazó weboldaláról.

A Challenge24 következő és egyben utolsó állomásának, a 24 órás budapesti döntőnek április 29. és május 1. között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ad otthont. Itt a versenyzőknek több, meglehetősen összetett problémával kell 24 óra alatt megbirkózniuk.

A hivatalos eredmények és további információ a verseny honlapján olvashatóak.

Azóta történt

Előzmények