Parkourral fejlesztik az Atlas robotokat

Már az eddigi eredmények is lenyűgözőek, és a fejlesztések folytán a gépek egyre jobbak lesznek.

A Boston Dynamics tegnap egy hatalmas érdeklődés kiváltó bemutató videót tett közzé, melyen két Atlas robot parkour-stílusban mutatja be jelenlegi képességeit.

A kutatási és fejlesztési cél e részprojektben az, hogy a komplex akadálypálya segítségével tökéletesítsék az Atlas érzékszervi és észlelési képességeit.

Az úgynevezett „parkour-rutint” úgy fogalmazták meg, hogy az egyik robot fel- és leszalad a lemezakadályokon, átugorja a réseket, illetve fel-le szalad egy lépcsőn – e közben a másik robot egyensúlyozással indít, majd ugyanazt végigcsinálja, mint a társa, csak fordított irányban. A rutin végén szinkronban kell mozogniuk, majd hátra szaltókkal zárják a gyakorlatot.

A bemutatóval párhuzamosan közzétett videóban a fejlesztési munkát mutatják be („inside the lab video”), és ebben többek között elmondják, hogy a rutin fejlesztésének kezdetén a robotok rengeteget hibáztak, estek. A fejlesztés két irányból halad egy komplex megoldás felé: egyrészt leprogramozzák a mozgásokat, mozgásrészeket, rutinokat, másrészt a robot érzékelését is fejlesztik, hogy maga válasszon a környezetnek és feladatnak megfelelő mozgásformát. Ez utóbbira nagy szükség van, ugyanis még jelenleg is főként csak a betanított, változatlan pályákon tudnak hibátlanul teljesíteni.

Azóta történt

Előzmények