Bővülés előtt az egyedi alkalmazásfejlesztés

A hazai iktatórendszerek bevezetésében csak a magyar alkalmazásfejlesztő cégekre lehet támaszkodni, ezért jelentős növekedés várható ezen a piacon – állítja Dacher László, a KFKI Csoporthoz tartozó IQSYS Informatikai Rt. szakértője.

Nemcsak a nagyvállalatoknak, a kormányzati hivataloknak és az állami intézményeknek van egyre nagyobb szükségük a dokumentumkezelő rendszerekre, hanem a kórházaknál és bankoknál is növekszik az ilyen rendszerek iránti igény. A dokumentumkezelő rendszer – az általános vélekedéssel ellentétben – nem a már létrejött dokumentumok archiválására hívatott eszköz, hanem az intézmények teljes tevékenységét átszövő technológia és eljárásrend. Ez a dokumentumok létrehozásától, a velük való munkán, iktatáson, kezelésen és scannelésen át az archiválásig tartó, átfogó folyamat, amely a jogosultságok, a biztonság, a hitelesség szabályait is magában foglalja.

A dokumentumkezelési piac a Gartner szerint 3-4 milliárd dollár körüli, és bővül. Az IQSYS bevételeinek nagyjából 10-15 százaléka származik ebből az üzletágból, és ez az elkövetkező években várhatóan növekszik, hiszen egyre több az ügyfél. Ennek oka – az állami szervek várható igénynövekedése mellett (jó példái ennek a földhivatalok) – az, hogy ha egy szervezet testre szabott, a működéséhez igazodó alkalmazást szeretne, akkor fejlesztetnie kell azt. A szoftverfejlesztést pedig csak olyan alkalmazásfejlesztő cég tudja elvégezni, amelyik jól ismeri mind a technológiát, mind a hazai sajátosságokat.

A hivatalos dokumentumkezelés mindig háttérbe szorított technológia volt, de az uniós csatlakozás, valamint egyes kirívó, negatív események a módszer intenzívebb elterjedését hozták magukkal – hangoztatja a szakértő. Amerikában például a Sarbanes–Oaxley-törvény is a dokumentumkezelés szükségszerűségére hívja fel a figyelmet, amely az Enron-ügy után szigorította meg az iratkezelés szabályait. Ennek hatása Európába és Magyarországra is begyűrűzik, különösen a multinacionális cégek leányvállalatainál. Ugyanezt kellene tenniük a hazai vállalatoknak, de a kórházaknak és a bankoknak is – javasolja Dacher.

Az IQSYS szakértője a piacon található dokumentumkezelő szoftverekről elmondta, hogy az ügyfelek ma már nem a standard felépítésű programokat részesítik előnyben, hanem a már kialakult munkafolyamatokhoz alkalmazkodó rendszerek bevezetését várják el. Az uniformizáltabb programok helyett, inkább a területre specializálódott szoftverfejlesztő cégek jobban testre szabható termékei a kelendőbbek. Ilyen az amerikai EMC cég Documentum nevű rendszere, de az Oracle, vagy az IBM alkalmazásai is. Ezek megegyeznek abban, hogy Java alaptechnológiára épülnek, ebben rejlik átalakíthatósági képességük is.

A dokumentumkezelő rendszert a leggyakrabban egyébként a munkafolyamat-kezelő rendszerek részeként vezetik be. Az IQSYS is ezt a stratégiát követi, tehát általában az egyedi igényeknek megfelelően testre szabott munkafolyamat-kezelő rendszerhez illeszti a megfelelő dokumentumkezelő szoftvert – jelentette ki Dacher.

Azóta történt