Büntethető lesz az e-mail címlisták kereskedelme

Jóri András adatvédelmi biztos kezdeményezésére a Büntető Törvénykönyv augusztus 10-től hatályba lépő módosításának értelmében a jogtalan haszonszerzési célból való adatkezelés bűncselekménynek minősül. A törvénymódosítással lehetővé válik a felelősségre vonás azon esetekben, amikor az internetes postafiókon keresztül kéretlen üzenetekben (spamekben) kínálnak megvételre jogtalanul összeállított, e-mail címeket, elérhetőségeket, személyes adatokat tartalmazó adatbázisokat a küldők.

Augusztustól bűncselekménynek minősül az illegálisan összeállított, direkt marketingre használható adatbázisok, listák készletezése, fejlesztése, kereskedelme, illetve küldése is. A hatályos törvények szerint direktmarketing-célú elektronikus üzenet csak a címzett előzetes hozzájárulásával küldhető. A megvételre felajánlott adatbázisok általában több száz személy nevét, elérhetőségét és egyéb személyes adatait tartalmazzák, amelyek többnyire jogszerűtlen forrásból származnak, illetve ilyen célú felhasználásuk jogellenes az érintettek hozzájárulásának hiányában.

A törvénymódosítással megerősödik a személyes adatok védelme – állítja az ombudsman.

Azóta történt

Előzmények

  • Miért válaszolsz a spamekre?

    Megkapjuk, bosszankodunk, azonnal kitöröljük – vagy mégsem?

  • Feltámadt a spam

    Nagyjából fél év alatt regenerálódott a spamküldő infrastruktúra. Tíz levélből kilenc megint kéretlen reklám.

  • Rászállnak a spammerekre

    Szigorú polgári és büntetőjogi szankciókat javasol a kéretlen levelek küldői ellen az Európai Bizottság.

  • A magyar spammert senki sem bántja

    A kéretlen levelek küldőit az NHH büntetheti, de az esetenként maximálisan kiszabható félmilliós bírság nem rettenti el a cégeket. Fizetnek, aztán spamelnek tovább.