Cégek, ehhez tartsátok magatokat!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ma nyilvánosságra hozta a klasszikus versenypolitikai, illetve a hatáskörébe tartozó fogyasztóvédelmi feladataival kapcsolatos alapelveinek tervezetét. A GVH honlapján közzé tett két dokumentum egyike a verseny szabadságával, a másik a fogyasztói döntések szabadságával foglalkozik. Ugyanitt lehetőségük van a versenypolitikai kérdésekkel foglalkozó szakmai szervezeteknek a tervezetek véleményezésére is. A hivatal célja mindezzel, hogy tovább növelje a GVH működésének átláthatóságát és kiszámíthatóságát, így járulva hozzá a versenykultúra fejlődéséhez.

A dokumentumtervezetek egyrészről a klasszikus versenypolitika kérdéseivel foglalkoznak, vagyis a fúziókkal, a versenyt korlátozó megállapodásokkal, az erőfölénnyel való visszaéléssel, másrészről a fogyasztó megtévesztésével és azzal rokon magatartások kérdéskörével. A tervezet külön is kiemeli, hogy a versenyképességhez nem a verseny indokolatlan korlátozásán, hanem ellenkezőleg, a verseny érvényesülésén át vezet az út.

A tervezetek közzététele egy konzultációs folyamat kezdete, melynek során a GVH 2006. szeptember 30-ig észrevételeket vár a versenypolitikai, illetve a fogyasztóvédelemi kérdésekkel foglalkozó szakmai közönség részéről. A konzultációs folyamat lezárultát követően – várhatóan 2006 végéig – a GVH véglegesíti és közzéteszi a két dokumentumot.

Előzmények