Cenzúrázott vállalati blogok

Az információbiztonsági megoldásokat szállító Clearswift arra figyelmezteti a vállalatokat, hogy az alkalmazottak webes naplói potenciális biztonsági fenyegetést jelentenek. Érvelésük szerint a munkaidőben végzett blogírás – amellett, hogy rontja a termelékenységet – kockázati tényező is, mert a személyes hangú naplókban bizalmas céges információk is felbukkanhatnak, és a felelőtlen, elégedetlen vagy éppen rossz szándékú alkalmazottak által megfogalmazott kritikák miatt csorbulhat a vállalat jó híre. A Clearswift ezért arra ösztönzi a szervezeteket, hogy a tágan értelmezett it-biztonság jegyében világos, jól kommunikált, az alkalmazottak által is elfogadható bloghasználati házirendeket vezessenek be és technológiai megoldások alkalmazásával ügyeljek annak betartatására.

„A vállalat mindennapjairól szóló blogokat rendkívül széles közönséghez lehet eljuttatni, ami ugyanannyi kárt okozhat, mint a kényes vállalati adatok kiszivárogtatása a sajtónak. És ez még akkor is igaz, ha azokat csupán személyes véleményként tálalják. Mivel a blogok mostanában jelentős mértékben vonzzák a sajtó figyelmét, ez a potenciális veszély exponenciálisan növekszik” – mondja Alyn Hockey, a cég kutatási igazgatója.

A Clearswift kínál olyan webes tartalombiztonsági megoldást, a MIMEsweeper for Webet, melynek használatával a vállalatok korlátozhatják bizonyos honlapok, például a blogok elérését, de akár le is tilthatják azokat. Ezzel arra ösztönözhetők a dolgozók, hogy egyrészt biztonságosabban, másrészt a munkaidőn kívül írjanak vagy olvassanak blogokat – áll a cég közleményében.

Azóta történt

Előzmények