CES 2017: hitelkártya méretű PC az Inteltől

Na jó, egy picit azért nagyobb lenne a platform, de a vállalat nagyon meg szeretné győzni a partnereket, hogy ez a jó irány.

Az Intel régóta miniatürizál, így számos olyan PC-vel álltak már elő, amelyek elfértek az ember tenyerében. Az egy évvel korábbi CES alkalmával például új Compute Stickeket mutattak be, míg most előállt a cég egy újabb formátummal, amely lényegében hitelkártya méretűre csökkenti a PC-t.

Az Intel persze a Compute Card elnevezéssel nyilván túloz, egy picit nagyobb a platform, hiszen 94,5 x 55 x 5 mm-es szeletet hasít ki a térből, de még így is bőven aprónak számít. Erre a legjobb példa az, hogy a Compute Card űrtartalma nagyjából Compute Stick űrtartalmának a fele.

A platformba akár Kaby Lake is építhető lenne, az Y-os verzióból, továbbá a Compute Card a kialakítása miatt egy speciális interfésszel van ellátva, és ezen keresztül lehet egy külső dokkolóba csatlakoztatni. Erre a nagyobb dokkolóra köthetők a beviteli eszközök, illetve a kijelző, valamint az energiaellátás is ezen keresztül lesz biztosítva.


[+]

A Compute Card egyébként nem pont azzal a céllal születik meg, hogy megreformálja a PC-t. Igazából, aki nagyon apró gépet szeretne magának, ma is tud venni egy Compute Sticket. Ez is elfér a zsebben, nem is nehéz, így a hordozhatósága semmivel sem rosszabb, mint a Compute Cardé.

A Compute Stick azonban egy speciális rendszer, ezt a tévé hátuljába egy HDMI interfészbe kell csatlakoztatni, ami például nem túl kényelmes, ha napi szinten kell hordozni. A Compute Card ebből a szempontból újítana csak. A partnerek készítenének külső vázakat, amibe az Intel platformja csatlakoztatható, és tulajdonképpen napi szinten lehetne ide-oda hordozni a számítógépet. Emellett egy másik célja a Compute Cardnak a gépbővítés leegyszerűsítése. A vállalati szektorban a részegységek cseréje szakemberre van bízva, de a Compute Card esetében ez a procedúra olyan egyszerű lenne, hogy szaktudás nélkül is elvégezhető.

Egyelőre az egész még csak koncepció, mivel az Intel jelenleg győzködi a partnereit, hogy valósítsák meg. A cég szerint a Dell, a HP, a Lenovo és a Sharp érdeklődik, és ha minden jól alakul, akkor az év közepén lehet a platformból valami.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés