Chiphűtő a tizenkilencedik századból

Évszázados felfedezésen alapuló chiphűtési megoldással rukkol elő a hannoveri CeBIT alkalmával az egyik ismert tajvani PC-komponens gyártó, a Micro Star International (MSI). Az Air Power Cooler elnevezésű koncepciót elsőként egy alaplapra álmodta meg a gyártó néhány hobbista hajlamú mérnöke – a speciális léghűtés az áramkör egyik legforróbb fix komponensét, a lapkakészlet északi hídját igyekszik lehűteni. Ezekre eddig vagy egy kisebb-nagyobb hűtőborda, vagy ventilátoros (aktív) hűtés került. Az MSI szerint az Air Power Cooler lényegében a két rendszer előnyeit egyesíti, a ventilátort azonban ezúttal nem elektromos áram, hanem a lapka által termelt hőenergia hajtja.

Az Air Power Cooler egy skót felfedező, Robert Stirling találmányára, pontosabban a nevével fémjelzett Stirling-motorra épül: a chipre kerülő felépítmény egy nagyméretű dugattyúból és a hozzá kapcsolódó ventilátorból áll, mely egy a hűtés talapzatához hőátadó csövekkel rögzített bordázatra fújja a levegőt. A légkavaró akkor jön mozgásba, amikor a melegedő chip által felhevített gáz felfelé nyomja a dugattyút, illetve amikor a csökkenő hőmérséklet hatására a gáz térfogata ismét csökkenni kezd és ezáltal lefelé indul a dugattyú. A gyártó kalkulációi szerint a kis szerkezet a hőenergia akár 70 százalékát is képes mozgási energiává alakítani.

A prototípus azon megoldások sorába illeszkedik, melyekkel az MSI azt demonstrálja, milyen úton-módon lehet a számítástechnikai termékeket, azon belül is az alaplapokat energiatakarékosabbá, környezetbaráttá tenni. A gyártónál arról egyelőre nem nyilatkoztak, hogy az Air Power Cooler valaha forgalomba kerül-e kereskedelmi termékként, a rendszer hatásfoka ugyanakkor jelenlegi állapotában hagy még maga után némi kívánnivalót, így egyelőre inkább csak látogatócsalogató érdekességként lesz jelen az MSI idei standján Hannoverben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Előzmények