A CIB Bank ügyfeleit támadják adathalászok

„Fontosnak!” tárgyszövegezéssel érkezett adathalász levelekkel próbálják meg bűnözők megszerezni a CIB Bank ügyfeleinek PIN kódjait. Mint a pénzintézet honlapján olvasható, az e-maileket véletlenszerűen küldik el nagy mennyiségben interneten megtalálható e-mail címekre, tehát nem a CIB Bank ügyfél-adatbázisában található e-mail címekhez fértek hozzá ismeretlenek. A figyelmeztetésben hangsúlyozzák: sem a banki honlapot, sem a banki internetes rendszert nem érte támadás.

CIB Bank adathalász levél

Nyilvánvaló, hogy a levelet valamilyen fordítóprogrammal készítették, hiszen az üzenet elemi nyelvtani hibáktól hemzseg. Az e-mail testében lévő hivatkozásra kattintva a CIB Bank felületét grafikailag elég jól utánzó honlapra kerülünk, melyen a „hitelkártyaszámot”, a lejárati dátumot és a PIN kódot kéri az űrlap. Ha más nem is, a hamis weblap címe – http://mail.jerseycitymuseum.org/cib.hu/index.php – biztosan jelzi a csalás tényét.

CIB Bank adathalász honlap

A CIB Bank ismét figyelmezteti ügyfeleit, hogy semmilyen esetben nem kéri sem e-mailben, sem SMS-ben az ügyfél azonosítóit, és nem is szólítja fel ezek megadására vagy megváltoztatására – áll a bank honlapján.

Azóta történt

  • Nyomoz a rendőrség PPO-ügyben

    Több száz feljelentés érkezett az online vásárlásokat kínáló PPO.hu különös pénzügyi tranzakciója miatt. A hazai bankok egyelőre hárítanak.

Előzmények