A Cisco megveszi a Tandberget

A Cisco 3 milliárd dolláros készpénzes vételi ajánlatot tett a videokonferencia-megoldásokat forgalmazó Tandberg felvásárlására. Az oslói központú vállalat hardvereket és szoftvereket egyaránt magában foglaló termékportfóliója jóval szélesebb körű, mint az amerikai gyártóé: a csúcskategóriás telepresence rendszerektől a belépő szintű PC-s alkalmazásokig terjed. Így a Cisco az akvizícióval teljessé teszi saját kínálatát, és nem mellesleg jelentősen növeli a befolyását e gyorsan bővülő piacon. A második negyedévben a Tandberg a szegmens 2 milliárd dolláros globális árbevételéből 40 százalékkal részesedett.

A megállapodás értelmében a Cisco a norvég vállalat forgalomban lévő részvényeinek darabjáért az előző napi záróárfolyamnál 11 százalékkal nagyobb összeget, 153,5 norvég koronát ajánl – összesen körülbelül 3 milliárd dollárt. A Tandberg igazgatótanácsa egyhangúlag támogatja az ügyletet.


A két vezérigazgató beszél az akvizíció előnyeiről (angol nyelvű)

Elemzők rámutatnak, hogy a telekonferencia-piac legfelső szegmensében jelenlévő Cisco eddig sikertelenül próbált meg a kisebb vállalatok felé nyitni, de a felvásárlással ez a probléma egy csapásra megoldódik. További előny, hogy a Tandberg előrébb jár a rivális technológiákkal együttműködő infrastruktúra fejlesztésében.

A felvásárlás a felek várakozása szerint 2010 első félévében zárulhat le, a Tandberg számait pedig várhatóan a jövő augusztusban kezdődő 2010-es pénzügyi évétől kezdve konszolidálja a mérlegébe a Cisco. A norvég cég vezérigazgatója, Fredrik Halvorsen a telepresence termékekért felelős új üzletágat vezeti majd az akvizíciót követően.

Azóta történt

Előzmények