AI-újságíróval kísérletezik a CNET is

Az újságírók maguk akarják letesztelni, hogy a mesterséges intelligencia miképp használható fel a napi munkában.

Hosszú története van már annak, hogy nagy lapok, online hírportálok, hírügynökségek megpróbálkoznak azzal, hogy kihasználják a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket a mindennapi feladatok ellátásában is.

Nemrég a világ egyik legismertebb IT-lapjának, a CNET-nek a főszerkesztője, Connie Guglielmo számolt be szerkesztőségi cikkben az ő törekvéseikről. Mint írja, napjaink egyik legforróbb és legizgalmasabb technológiai trendje az AI alkalmazása a gyakorlatban az információs szolgáltatásokban, ezért úgy döntöttek, hogy saját projektet indítanak, melynek célja a testközeli tapasztalatok megszerzése – illetve a lehetséges alkalmazás felmérése.

A novemberben indított kísérleti projektet a CNET Money rovat munkatársai végzik. A felhasznált AI-motort egyelőre „AI-asszisztensnek” hívják, segítségével eddig kb. 75 cikket, hírt készítettek – pl. ezt: What Is Zelle and How Does It Work?

Az asszisztens találó megnevezés, mivel a szoftver „besegít” a szövegek létrehozásába – hogy az alapmunkát az AI végezte el, azt publikáláskor jelzik is a CNET Money szerzőnévvel megjelent híradásnál: „This article was assisted by an AI engine and reviewed, fact-checked and edited by our editorial staff.”

Mint a megjegyzésből is kiderül, a tesztjelleggel létrehozott szövegek alapját a mesterséges intelligencia készíti el, ám azt a szerkesztőség tagjai alaposan ellenőrzik szakmailag és a források hitelessége szempontjából is, és ha szükséges, módosítják. (Mint ezt egyébként az ember által létrehozott szövegeknél is elvégzik minden egyes alkalommal – teszi hozzá a főszerkesztő.) A CNET Money szerzőnév mellett mindig feltüntetik a hír ellenőrzéséért felelős szerkesztő nevét is, hiszen az illető munkamódszere, stílusa természetesen rányomja a bélyegét a szerkesztett változatra.

Ahogy említettük, nagyon sok helyen használnak már szoftveres segítséget hírek megírásához. A jelenlegi szinten hatékonyan, önálláóan és megbízhatóan elsősorban az úgynevezett „favágó” újságírói munkát lehet kiváltani vele – fő célja is ez –, pl. a gazdasági hírek egy részénél, melyek nagyjából egy kaptafára készülnek (mint a negyedéves üzleti jelentések például): ezeknél egy meghatározott táblázatos formátumból az AI szöveges, könnyen olvasható változatot hoz létre.

Azóta történt

Előzmények