Meghalt a Commodore alapítója

Családja hétfőn jelentette be, hogy április 8-án, életének 84. évében elhunyt Jack Tramiel, a számítástechnikában legendának számító Commodore International alapítója, mely cég többek között olyan gépekkel szerzett magának nagy nevet, mint a Commodore PET, a Commodore 64 vagy a Commodore Amiga.

A szakember Jacek Trzmiel néven született meg 1928. december 13-án a lengyelországi Łódźban. Zsidó származása miatt a németek családjával együtt Auschwitzba deportálták, ahonnan apjával együtt egy munkatáborba irányították át. A háború végét itt érte meg, majd 1947-ben emigrált az Egyesült Államokba.

Az általa 1955-ben alapított, teljes nevén Commodore Business Machines Internationalnek nevezett cég egy kis kanadai vállalkozásból nőtte ki magát, mely írógépeket és számológépeket gyártott, illetve javított. A kezdetben főként írógépekkel foglalkozó Tramiel előnyös kereskedelmi megbízásokat szerezve erősítette meg cégét, majd felismerve az elektronika előtt álló fényes jövőt az 1960-as évek végén a Szilícium-völgybe költöztette vállalkozását, és itt számológépek gyártásával foglalkoztak. Ebben igen sikeresek voltak, épp ez okozta vesztüket is: a Commodore-nak chipeket szállító vállalat, a Texas Instruments saját modellekkel állt elő, és az általuk kínált alacsony árakkal Tramiel cége nem tudott versenybe szállni.

Ez a kudarc nagy tanulság volt Tramiel számára, ekkor döntötte el, hogy még egyszer nem kerülhet olyan helyzetbe, amikor egy partner határozza meg cége jövőjét. Épp ezért 1976-ban felvásárolta a chipgyártó MOS Technologyt, hogy ez a vállalkozás biztosítsa a Commodore számára az alkatrészeket. Céljai érdekében leállíttatta a MOS összes fejlesztését, kivéve a mikroszámítógépes projektet. Ennek első nagy eredménye lett 1977-ben a Commodore PET (Personal Electronic Transactor). A Commodore-ok sikerét bizonyítja, hogy míg 1983-ban 70 millió dolláros profittal zárták az üzleti évet, addig egy évvel később már egymilliárd dollár haszonra tettek szert. Ekkorra Tramiel  megvált a vállalattól, ugyanis a rakétaszerűen emelkedő cég jövőjét illetően összekülönbözött a részvényesekkel. 1984 elején mondott le pozíciójáról, új vállalkozást alapított, majd nem sokkal később a Warnertől megvette az Atarit, mellyel azonban a Commodore kiemelkedő sikerét már nem tudta megismételni. A céget végül 1996-ban adta el a JTS-nek.

Azóta történt

Előzmények