Cortana durván leterheli a CPU-t a Windows 10 új frissítésében

A gondot tetézi, hogy a tesztelők jelezték a problémát a Microsoft, de így is megjelent a KB4512941-es jelölésű csomag.

Újabb problémával szembesült a Microsoft a Windows 10 frissítések kapcsán. A cég még a múlt hét végén adta ki a KB4512941-es jelölésű kumulatív frissítést, amely számos különböző hibát hivatott javítani. Ezeket be is foltozza, de előhoz egy nagyobb problémát, nevezetesen a Cortana nevű virtuális asszisztenshez tartozó SearchUI.exe folyamat 150-200 MB-os memóriahasználat mellett 30-40%-ra terheli le a processzort.

Minderről a Tom's Hardware számolt be, és valójában az elvégzett munka teljesen hasztalan, ugyanis Cortana nem is tölt be. A problémát tetézi, hogy a Windows Insider Program résztvevői jelezték is a hibát a Microsoftnak még a frissítés kiadása előtt, de a cég ezek ellenére kiadta a KB4512941-es jelölésű csomagot. Az egyetlen jó hír, hogy ez egy opcionális besorolású frissítés, vagyis arányaiban azért annyira sok embert nem érint.

A probléma ideiglenes megoldása egyébként egyszerű, szimplán le kell törölni a frissítést. A Microsoft várhatóan javítani fogja a gondot, a nagy kérdés, hogy miért nem tették meg ezt még a kiadás előtt. Ilyen formában erősen megkérdőjelezhető a Windows Insider Program hatékonysága, hiszen sorra csúsznak át olyan kumulatív frissítések, amelyek ugyan kritikus galibát nem okoznak, de nem túl kellemes problémákat idéznek elő, vagy éppen nem is javítják azokat a hibákat, amelyeket elvileg javítaniuk kellett volna.