Csillaghullás a játékoldalak között

Nehéz a sorsa mostanában a játékokkal foglalkozó weboldalaknak és a jelek szerint a jövőben csak még nehezebb lesz. A CNET Gamecenter Alliance oldalát mindenki a legstabilabb helyzetűnek ismerte. A hónap végén ez az oldal már csak történelem lesz. Azután mikor az UGO Network bejelentette, hogy ezentúl száz darab hirdetés-megjelenítésért kettő helyett csak egy dollárt fizet, sokan nagyon idegesek kezdtek lenni...

Az online játéklapok mindig is a húzóerőt képviselték az internetes közösségekben. A reklámhálózatoknak köszönhetően rengeteg csapat kapott lehetőséget, hogy pusztán tehetsége alapján felemelkedjen.

Az egész tavaly októberben kezdődött, amikor a GameFan hálózat csődbe ment. Több, mint 40 érintett oldal vesztette el a hostját (a host az a számítógép, amelyen az oldal fizikálisan tárolva van) és a reklámszolgáltatóját. Ezután novemberben a Snowball, a jelentős IGN.com tulajdonosa gyökeresen átalakította a hírdetési és hostolási rendszerét, minek eredményeként alig pár oldalt tartottak meg, a többinek új hostot kellett (volna) találnia.

A játékoldalak többsége bevételét kizárólag reklámokból szerzi. Mostanára annyira sok oldal született - a nagyobbak több millió találatot kapnak havonta - hogy egyszerűen nincs elég reklám ahhoz, hogy eltartsa őket. Amikor a reklám-szolgáltatónak elfogynak a fizetett reklámjai, akkor töltelékként ingyenes reklámokat jelenít meg, amiből ugyebár nincs bevétele. Így lesz képtelen hó végén fizetni a játékoldalaknak.

A megoldás az előfizetéses rendszer lenne, viszont a váltás rengeteg problémát vet fel. Ebben a pillanatban mindössze egy ilyen rendszerű nagy oldal létezik. Amikor majd elindul a váltás, az elsőként változtató oldalak tönkre fognak menni, mivel az olvasók egyszerűen át fognak pártolni a még ingyenes rendszerűekhez. A helyzet persze lassan konszolidálódna, de addig sokan zárnának be. A megoldás az egyszerre váltás lenne, ha valaki összefogná ezt. Ezzel szemben állnak a nagy oldalak, mint a Gamespot és a Gameplay, amelyeknek más bevételforrásaik is vannak, így nem fognak pusztán azért váltani, hogy megsegítsék a kisebb vetélytársaikat.

Azóta történt