Csődközelbe került a Shadow-t szolgáltató Blade

Problémás helyzetbe került a Blade, amely vállalat a Shadow nevű, felhőalapú szolgáltatást biztosítja a piac számára. Ennek segítségével az előfizetők saját PC-t bérelhettek maguknak egy távoli szerveren, amin aztán majdnem bármit futtathattak. A bemeneti adatokat a saját, kliensként funkcionáló gép szolgáltatta, a számolt kép pedig videostream formájában érkezett vissza.

Sokan a rendszert játékok futtatására használták, hiszen a távoli virtuális gépre fel tudták telepíteni a szükséges alkalmazásokat, ilyen formában tehát felhőalapú játékszolgáltatásként is üzemképes volt a Shadow.

A Blade a szolgáltatást sikeresnek értékelte, és állításuk szerint ez okozza most a problémát, ugyanis nem tudnak elég szervert találni a működtetéséhez. Ebben kulcsszerepet játszik, hogy a szervereket biztosító 2CRSi jogot formált arra, hogy elvegyen a Blade-től 30,2 millió euró értékű szervert. Erre egy 3,7 millió eurós adósság adja az alapot, amit a Blade még nem törlesztett.

A Blade ellen a Párizsi Kereskedelmi Bíróság, illetve a Kaliforniai Északi Csődbíróság is csődeljárást indított, a vállalat azonban azt nyilatkozta, hogy a "sikerük áldozatai lettek", és az elkövetkező időszakban befektetőket keresnek majd, az anyagi háttér rendeződése után pedig új terveket jelentenének be. A jelenlegi híresztelések szerint a megmentő Octave KLaba, az OVHcloud alapítója lehet, amely érdeklődik a Blade felvásárlása iránt. Ez reális alternatíva, de azt tudni kell, hogy ha létre is jön az üzlet, attól még a Shadow nem biztos, hogy visszatér a korábbi formájában, mivel Octave KLaba inkább európai alternatívát tervezne az Office365-re és a Google Workspace-re, amelyek mellett nem különösebben érdeklődik egy nagyon sok befektetést igénylő, de bizonytalan megtérülésű felhőalapú játékszolgáltatás iránt.