Csomagol az Intel

Az Intel a PC-k esetében is alkalmazni fogja a noteszgépek piacán már bevált receptet: tégy jó néhány különféle chipet – köztük olyanokat is, melyekre a gyártók különben nem harapnának – egy csomagba, adj neki egy jól csengő nevet, és támogasd meg a platformot egy erős reklámkampánnyal. Ez a konstrukció a Centrino esetében látványos sikereket hozott. A Pentium M processzort, alaplapi lapkakészletet és vezeték nélküli hálózati vezérlőt tartalmazó csomag bevezetésének idején sokan úgy gondolták, hogy a Wi-Fi-piacra belépni szándékozó Intelnek nem lesz könnyű felvennie a versenyt az olyan régi versenyzőkkel, mint például a Broadcom. A gyártók azonban egy idő után rászoktak a csomagra, és már nem is keresték a piacon elérhető legjobb Wi-Fi lapkákat: azt használták fel, mely a platform része. Ennek eredménye, hogy ma a Pentium M processzoros noteszgépek 80 százaléka a Centrino csomag chipjeire épül.

Az első lépésben vállalatoknak kínált PC-s platform ezt a sikertörténetet próbálja megismételni. A Professional Business Platform (PBP) névre keresztelt csomagba a Pentium 4 processzor mellett lapkakészlet, hálózati chip és néhány szolgáltatás kerül. Ilyen például a távoli menedzselhetőség – amely többek között lehetővé teszi, hogy egy fertőzött számítógépet leválasszanak a céges hálózatról – és az egy processzoron több operációs rendszer egyidejű futtatását lehetővé tevő virtualizáció.

A platformizálás azért előnyös – állítja a cég –, mert megkerülhető vele a különféle alkatrészek közötti esetleges inkompatibilitás. Persze nem csupán erről van szó, hiszen a vállalat így azt is eléri, hogy a gyártók nem csupán a processzort, hanem a kiegészítő chipeket is tőle vásárolják, nem pedig a piacon lévő számos – és gyakorta versenyképesebb árat kínáló – lapkagyártó valamelyikétől.

A PBP még ebben a hónapban megjelenik, a platform bevezetését segítő reklámkampány azonban csak jövőre várható. Hasonló „csomagos” megoldás készül az otthoni felhasználók számára is, erről azonban részletek egyelőre nem láttak napvilágot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel