Csúcson az Ericsson-részvények értéke

A svéd Ericsson AB legnagyobb részvényese, a milliárdos Wallenberg család a kisebbségi tulajdonosok nyomásának engedve beleegyezett szavazati jogának jelentős csökkentésébe, aminek nyomán a részvény árfolyama azonnal közel kétéves csúcsra emelkedett.

A család holdingcégének, az Investornak a szavazati joga 38-ról 19 százalékra, az ugyancsak Wallenberg-ellenőrzés alatt lévő második legnagyobb svéd befektetési vállalat, az Industrivaerdené pedig 28-ról 13 százalékra mérséklődik, miután az A és a B osztályú részvények közötti szavazati különbség a mostani ezerszeresről tízszeresre csökken az év végére vagy a jövő év elejére. Jelenleg a Wallenberg család a szavazati jogok kétharmada felett rendelkezik, miközben csak a jegyzett tőke tíz százalékát birtokolja. A változtatás után a család szavazati joga 25 százalék körüli lesz.

A szavazati rendszert már régóta bírálják a belföldi és a külföldi részvényesek, mert nincs beleszólásuk a vállalat stratégiai döntéseibe. A világ legnagyobb mobilhálózatieszköz-gyártója a jelentős veszteségek kompenzálására 2002-ben 30 milliárd korona (3,3 milliárd euró) értékű tőkeemelést kért részvényeseitől, és ezért cserében ígérte meg a részvénystruktúra átalakítását.

Azóta történt

Előzmények