Csúcsprofitot termelt az erdélyi milliárdos cége

A román gazdasági és pénzügyminisztérium statisztikai jelentése szerint 2006-ban a román ICT vállalatok közül a legnagyobb forgalmat és profitot a nagyváradi üzletember, Teszári Zoltán érdekeltségébe tartozó RCS & RDS internet- és kábelszolgáltató érte el. A Transindex online hírportál cikke szerint a cég tavalyi adózás utáni nyeresége 34,8 millió euró lett, ez pedig több mint nyolcszorosa a 2005-ös eredménynek.

Teszárinak egyébként többek között a műholdas tévéadásokat szolgáltató DigiTV révén Magyarországon is van üzleti érdekeltsége. 2006 februárjában itteni kábelszolgáltató cégére – Egyesült Magyar Kábeltelevízió Kft. (EMKTV) – támaszkodva Magyarországon is elindítja digitális tévészolgáltatását, s három hónap alatt 30 ezer előfizetőt szerzett alacsony áraival, rögtön komoly versenyt generálva a hazai szolgáltatók között.

A visszahúzódó, a nyilvánosság minden formáját kerülő Teszári részleteket nem közölt a tavalyi profit kapcsán, de iparági források szerint megbízást adott két befektetési banknak, az amerikai Morgan Stanley-nek és a svájci UBS-nek, hogy bonyolítsa le vállalata bevezetését a londoni tőzsdére. A tervek szerint új részvényeket fognak kibocsátani, várhatóan az alaptőke 15 százalékának megfelelő névértéken.

Előzmények