Csúcsra ért tavaly év végén az Apple

Hirdetés

Gyakorlatilag minden korábbi eladási és pénzügyi eredményét felülmúlta a tavalyi utolsó negyedévben az Apple, ennek ellenére a vállalat részvényeit ma lényegesen alacsonyabb összegen (155 dolláron) jegyzik, mint a tavaly decemberi csúcsnapon, amikor 203 dolláron állt a cég papírja. Bár arról megoszlanak a vélemények, hogy a presztízstermékeket forgalmazó amerikai vállalat a múlt héten tartott Macworld Expón mennyire nyűgözte le újdonságaival a világot, a részvényárfolyam zuhanásának nincs köze a rendezvényen elhangzottakhoz, sokkal inkább a csillapodni látszó amerikai tőzsdepánik az okozója.

Steve Jobs, az Apple első embere ennek ellenére, mondhatni szokás szerint rendkívül bizakodóan nyilatkozott a jövőt illetően és elégedetten értékelte az 2007-es év utolsó negyedévét, mely a vállalat 2008-as első pénzügyi negyedéve volt. A vállalat ebben az időszakban abszolút rekordnak számító, 9,6 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el, míg az egy évvel korábbi időszakban 7,1 milliárd dollár folyt be a céghez. Tavaly év végén nagyjából 2,3 millió Macintosh számítógép fogyott (ennek nagyobbik része valamilyen MacBook noteszgép volt), ami hozzávetőlegesen 44 százalékkal nagyobb volument jelent, mint az előző év hasonló időszakában. Az Apple hordozható médialejátszóit, az iPodokat is jól vitték ugyanekkor, bár a 22 milliós darabszám épp csak egymillióval múlja felül a 2006-os év végi eladásokat.

Az Apple az év első negyedére (azaz a cég második pénzügyi negyedévére) jelentősen csökkenő; 6,8 milliárd dolláros várható árbevétellel számol, a szezonális hatások mellett vélhetően a kedvezőtlen gazdasági folyamatokkal is kalkulálva.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • Távozik a magyarországi Apple vezetője

    Massimo a sport- és divatszakmában folytatja.

  • Április 1. – Az Apple kárpótolja a magyarokat: ezer laptop ingyen a fanoknak

    Aki ismeri az Apple termékeit, az a ma déltől induló versenyen ingyen juthat egy MacBook Airhez.

  • Az Apple elismerte, hogy nem ők találták ki az iPodot

    Tanmese: ha nem akarsz nagy verést, elviselsz pár pofont – vagy hogy is van ez?

  • 1996. február. 2.

    A pénzügyi gondokkal küszködő Apple Computer vezérigazgatót vált. Az új vezető, Gil Amelio – aki korábban a National Semiconductort húzta ki csávából – átszervezésbe kezd: elbocsátja a dolgozók harmadát és leállít több kudarcízű projektet. A siker azonban elmarad, és miután a vállalat egy év múlva is tetemes veszteséget jelent, őt is menesztik. Helyére 1997-ben a céget megalapító Steve Jobsot nevezik ki, aki a NeXT-felvásárlás révén alig néhány hónappal korábban került vissza az Apple-höz.

Előzmények

  • Macem van, liberális vagyok

    Egy friss tanulmány szerint a Mac-felhasználók nyíltabbak és magabiztosabbak az átlagnál. És a liberális gondolkodásúak az Apple gépeit választják.

  • Az Apple megcsinálta a pengenoteszt

    Tegnap San Franciscóban bemutatkozott a MacBook Air, mely vékony, mégis nagyobb, mint várták. Jön az új Apple TV is, ami csak félig új, és itt a Time Capsule.

  • Csak a lényeget, Steve!

    Steve Jobs szokás szerint bő lére eresztette mondandóját az idei MacWorld Expón. Itt a rövidített, egyperces beszéd.

  • Steve Jobs is támogatja a páneurópai piacot

    Az Európai Bizottság megállapítása szerint nem az Apple felelős a területenként különböző árakért, hanem a kiadók.