CV helyett képességekre lő az állás.hu

Új megközelítést használ az allas.hu, nem a végzettség, hanem a valós képességek számítanak leginkább az oldalon. Ez jó a munkaadónak és a keresőnek is.

Tavasszal indult  az allas.hu, amelynek a rendszere az önéletrajzok helyett a valós képességekre és a tapasztalatokra épít elsősorban, és ez alapján hozza össze az álláskeresőket és a munkaadókat. A fejlesztést a Virgo Systems szakemberei végezték, közel hatezer munkaórát fordítva a projektre. A PHP Symfonyra épülő egyedi megoldásoknak köszönhetően az oldal a későbbiekben továbbfejleszthető, a forráskód könnyen átvehető.

Az álláskereső az oldalra a képességeit és a tapasztalatait tölti fel, amit a rendszer egy algoritmus segítségével összevet az álláshirdetésekben szereplő elvárásokkal. Ezután a munkakereső egy személyre szabott állásajánlati listát kap relevancia-százalékokkal kiegészítve, amiből kiderül, a hogy egy-egy lehetőség hány százalékban illik hozzá.

„A munka legnagyobb kihívását a folyamatos termékfejlesztés jelentette, hiszen az egyes elemek épülésével párhuzamosan formálódott és újraformálódott a feladat. Az állandó belső tesztek, illetve fókuszcsoportos vizsgálatok eredményei alapján folytonosan változtak az elvárások, ami nagy rugalmasságot követeltek a fejlesztőcsapattól” – nyilatkozta Turek Csaba, a Virgo product ownere.

Hatezer munkaóra
Hatezer munkaóra (forrás: Pereszlényi Erika) [+]

A feltöltött információkat és álláshirdetéseket összepárosító algoritmus kidolgozása jelentette az egyik legérdekesebb fejlesztői feladatot. Fontos kiemelni, hogy a felhasználói szokások trendjei miatt – a huszonévesek többségének első számú online platformja a mobil – az allas.hu „mobile first” alkalmazás, ami azt jelenti, hogy a fejlesztés során az első prototípusok minden esetben mobilra készültek, a többi platform ebből alakult tovább.

Hagyományos pályázásnál a hirdetők sokszor azt tapasztalják, hogy a legtöbb álláskereső módosított, esetleg nem teljesen hiteles önéletrajzot küld be annak érdekében, hogy ezzel is növelje esélyét az adott állás megszerzésére. Az allas.hu nemcsak kiszűri azokat, akik pozíciókhoz igazítva módosítják a rendszerbe feltöltött képességeiket, hanem egyből jelzi is a munkaadók felé, ha egy jelentkező módosított a profilján.


(forrás: Pereszlényi Erika) [+]

A valós képességek felmérésével kapcsolatban Rácz István, az allas.hu alapítója és vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, nem végeztetnek teszteket a jelentkezőkkel. „A valódiságot nem csak kérdőíven keresztül lehetséges mérni, a digitális lábnyomok értelmezése gyakran pontosabb és célravezetőbb. Az allas.hu termékfejlesztési irányainak meghatározásában a Value Proposition Design módszertanát követjük, azaz a termék következő evolúciós fázisa a termék használóinak igényein alapul. Ez pontosan azt jelenti, hogy ha látunk olyan fájdalompontot, amely egy fontos feladat vagy cél megvalósításában akadályt jelent, akkor arra szállítunk megoldást. A munkaadói top5 fájdalompont között a skillek valódiságának ellenőrzése szerepelt, így a termék erre is szállít megoldást, de nem kérdőíveken keresztül.”

Előzmények