Dalszöveg-adatbázist nyitott a Yahoo

A Yahoo! Music ma új szolgáltatást indított, a Gracenote-tal történt megállapodást követően dalszöveg-adatbázist nyitottak, melyen jelenleg körülbelül 400 ezer szöveg érhető el, de folyamatosan bővíteni fogják a kínálatot.

Dalszövegekben eddig sem volt hiány a világhálón, s vannak olyan oldalak is, amelyek több tételt tartalmaznak, mint a most induló vállalkozás, ám a Yahoo vezetői azzal érvelnek a szolgáltatás mellett, hogy ez az első törvényesen működő weboldal ezen a területen, mivel az üzemeltetők megkötötték a jogtulajdonosokkal a szükséges szerződéseket. A Yahoo adatbázisában keresni is lehet, emellett a jelenleg elérhető hasonló, ám törvénytelenül működő oldalakon a szövegek gyakran pontatlanok, ráadásul üzemeltetőik gyakran küldenek spyware-eket a felhasználók gépeire, illetve más, megkérdőjelezhető hirdetési módszereket alkalmaznak.


Az CD-adatbázist is működtető Gracenote számtalan jogtulajdonossal állapodott meg, s már két éve építi adatbázisát, melybe a dalszövegeket gyűjtik, s egyelőre ingyenesen lehet hozzáférni a tételekhez. A Yahoo eredetileg egy saját adatbázist kívánt összeállítani, ám a munka nagyságát látva meghátráltak, s inkább külső közreműködőt kerestek.

Azóta történt

  • Magyar céget vesz a Yahoo!

    Webanalitikai terméket fejleszt az IndexTools, amelynek technológiáját és fejlesztői gárdáját vásárolja meg az internetes óriáscég.

Előzmények