Több mint két évet kapott a túlterheléses támadásokért

Az akciók mögött elég zavaros ideológia áll, de valószínűbb, hogy egyszerűen csak élvezetből csinálta.

Egy 23 éves amerikai, utah-i férfit a bíróság 27 hónapos börtönre, valamint 95 ezer dolláros, a Sony vállalkozásának megfizetendő kártérítésre ítélt, mivel bizonyítottnak találták, hogy az illető számtalan túlterheléses támadás (DDoS) részese volt, melyeket nagy játékplatformok ellen indítottak (többek között a Sony PlayStation Network, a Valve Steam, a Microsoft Xbox, az EA, a Riot Games, a Nintendo, a Quake Live, a DOTA2, valamint a League of Legends szerverei voltak a célpontok).

A tavaly nyáron letartóztatott Austin Thompson a neten a DerpTrolling nicknevet használta, és trendet indított el, követőkre talált, amikor a néhány éve a karácsonyi időszakban megkezdte támadássorozatát – indoklásképp egyébként több dolgot is megjelölt, pl. hogy az emberek az ünnepeket töltsék inkább családtagjaikkal, ne a számítógép előtt, de mondott olyat is, hogy egyszerűen a szórakozás kedvéért csinálja. Ezek a támadások akkoriban – 2013-ban – igen nagy hatásúak voltak, ugyanis ezek a játékszolgáltatók még nem igazán voltak felkészülve arra, hogy különféle technikákkal mérsékeljék a DDoS hatásait.

Thompson egyébként a Twitteren mindig előre bejelentette akcióit – sőt kérte követőit, hogy javasoljanak célpontokat, és igazán aktív e téren két hónapig volt, 2013 decemberétől 2014 januárjáig. A támadások eredményesek voltak, sokszor sikerült megbénítania szervereket, sikerei pedig másokat is hasonló tevékenységre sarkalltak – mégpedig annyira, hogy a hatóságoknak a közelmúltban nagyszabású nemzetközi akcióval kellett fellépnie a jelenséggel szemben: tavaly több mint 15 olyan szolgáltatást számoltak fel, mely DDoS-re biztosított lehetőséget.

Azóta történt

Előzmények