Bálint-napra érkezik a Debian GNU/Linux 5.0

A Debian projekt 22 hónapnyi folyamatos fejlesztés után bejelentette a Debian GNU/Linux 5.0 verziójának (kódnevén „lenny”) megjelenését.

A Debian GNU/Linux egy szabad operációs rendszer, amely tizenkét architektúrát teljesen támogat, és tartalmazza a KDE, a GNOME, az Xfce és az LXDE asztali környezeteket. A kiadás számos olyan szoftverfrissítést tartalmaz, mint például a KDE 3.5.10, a GNOME 2.22.2 frissített változata, az Xfce 4.4.2-es verziója, az Iceweasel 3.0.6-os verziója vagy az Icedove 2.0.0.19-es verziója.

Az új kiadásban bevezetett csomagoknak köszönhetően az NTFS-fájlrendszer kezelése és a multimédiás billentyűk használata telepítés után azonnal támogatott. A nem angol felhasználóknak elérhetőek a lefordított csomagleírások, amelyek egyszerűbbé teszik a keresett alkalmazások megtalálását.

A telepítő számos forrásból beszerezhető (bittorrent, jigdo, http). Az előző 4.0-s kiadás (kódnevén „etch”) automatikusan frissíthető az 5.0-ás kiadásra az aptitude és az apt-get csomagkezelőkkel. Frissítés előtt érdemes elolvasni a kiadási megjegyzéseket.

További információk a Debian honlapján olvashatóak.

Előzmények