Dél-Koreában meglépték, amit máshol még nem

Az ázsiai országban csak úgy lehet előtelepíteni alkalmazásokat a telefonokra, ha azok eltávolíthatóak a felhasználók által.

Szigorítják Dél-Koreában az előtelepített alkalmazásokra vonatkozó szabályokat, és a tervek szerint csak úgy lehet ezeket feltenni a készülékekre, ha a felhasználó törölni is tudja őket.

A lépés hátterében az állhat, hogy egyre több helyen lépnek fel a gyártók által előtelepített alkalmazások ellen, pl. Oroszországban, vagy nemrég az Európai Unióban. Dél-Koreában létezik ugyan egy kormányzati iránymutatás az előtelepített alkalmazásokról, és ebben szerepel, hogy ezeknek eltávolíthatóaknak kell lenniük, ám ennek be nem tartását nem szankcionálják, így a vállalatok többsége nem is veszi figyelembe.

Ezért a két illetékes hatóság, a tudományos minisztérium és a távközlési felügyelet úgy határozott, hogy új szabályozásra van szükség a „bloatware-eket” illetően. Ennek köszönhetően a Google és az Apple sem kényszerítheti a gyártóit arra, hogy saját programjaikat „eltávolíthatatlanul” tegyék fel a készülékekre, vagyis a fő célpont, az Android mögött álló Google-nak is olyan szerződéseket kell kötnie, hogy a felhasználó a keresőt vagy a Chrome-ot egyszerűen törölhesse.

Előzmények