Elfogták a Deutsche Telekom routereit megtámadó hackert

A vizsgálatok szerint az akció célja egy routerekből álló zombihálózat kiépítése lett volna.

A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) ma jelentette be, hogy tegnap egy londoni repülőtéren a National Crime Agency (NCA) segítségével a kölni ügyészég európai elfogatóparancsa alapján letartóztattak egy 29 éves brit állampolgárságú férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt a Deutsche Telekom rendszere elleni tavalyi hackertámadáshoz.

Tavaly november végén súlyos fennakadás keletkezett a Telekom vezetékes hálózatában, akkor a Szövetségi Információbiztonsági Hivatal (BSI) arról számolt be, hogy az eset egy, a DSL-routerek ellen irányuló globális hackertámadás része. A fennakadás a szolgáltató körülbelül egymillió ügyfélnél jelentkezett, a vezetékes telefon- és a vezetékes internetszolgáltatást, valamint a vezetékes internet-csatlakozással elérhető televíziós műsorszolgáltatást érintette, a helyreállítás nagyjából egy napot vett igénybe.

A későbbi vizsgálatok során – melyeket a BSI a Telekommal együtt folytatott – kiderült, hogy a támadás célja egy malware telepítése volt, hogy a kontoll alá vett routereket egy nagy zombihálózatba, botnetbe kapcsolja össze, melynek kapacitásait aztán a támadó, támadók értékesíteni tudták volna a feketepiacon.

A gyanúsított utáni nyomozásban a német és a brit hatóságok mellett a ciprusiak, illetve az Europol és a nemzetközi akciókban a helyi szerveknek igazságügyi támogatást biztosító Eurojust is részt vett.

A vizsgálat még folyik, így újabb részleteket nem közöltek, de annyit elmondtak, hogy az ilyen típusú bűncselekmény büntetési tétele hat hónaptól tíz évig terjedő börtön – ha „csak” kísérletnek minősítik az esetet, az enyhítő körülmény.

Azóta történt

Előzmények