Tíz év, egymillió robotaxi

A legnagyobb kínai vállalat 2030-ra kívánja elérni, hogy saját platformja ennyi önjáró járművet szolgáljon ki.

A Kínában a maga kb. 90 százalékával toronymagasan piacvezető Didi Chuxing képviselője ma közölte, hogy a vállalat célja az, hogy a saját platformjukra építkezve 2030-ra már egymillió autonóm taxit működtessenek a világon.

Meng Xing, a vállalat autonóm járművek üzletágának ügyvezető igazgatója egy, a South China Morning Post által szervezett online beszélgetésen mondta ezt el.

A vállalat már évek óta gőzerővel fejleszt és tesztel, és évek óta a legfőbb támogatójuk, befektetőjük a SoftBank, pontosabban a SoftBank által vezetett Vision Fund 2., akiktől májusban újabb 500 millió dollárt kaptak a munka folytatására.

A Didi által fejlesztett technológia már az éles tesztek fázisához közelít, a vállalat tavaly azt ígérte, hogy Pekingben, Sanghajban és Sencsenben idén indulnak el olyan autonóm taxik, melyek már utasokat is szállítanak. A tervek szerint 2021-től megkezdődne a nemzetközi tesztelés folyamata is, vagyis külföldön is kipróbálnák a platformot.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a Didinél úgy ítélik  meg: az autonóm járművek tömeggyártása 2025-ben indulhat meg.

Azóta történt

Előzmények