Nemzetstratégiai ügy lett a DIGI felvásárlása

Az új minősítés jelentősen megkönnyíti a tranzakció véglegesítését.

A tegnap esti Magyar Közlönyben, a 236. számban jelent meg a 751/2021. (XII. 21.) kormányrendelet „a DIGI Távközlési és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 100%-os üzletrészének 4iG Nyilvánosan Működő Részvénytársaság általi megszerzése nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítéséről”.

A rendeletben szereplő „nemzetstratégiai jelentőségű összefonódás” minősítés jogi terminus, az 1996. évi LVII. Törvény a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról 24/A §-ában jelent meg egy 2013-as törvénymódosítási javaslat elfogadása után. A kormány hatáskörébe tartozó rendeletalkotást ez a pont csak röviden indokolja: „A Kormány a vállalkozások összefonódását közérdekből – így különösen a munkahelyek megőrzése, az ellátás biztonsága érdekében – nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítheti.” Erre az indoklásra megy vissza a tegnapi rendelet indoklás része is: „tekintettel arra, hogy az Magyarország telekommunikációs ellátásbiztonságának biztosítása, a távközlési infrastruktúra megerősítése és munkahelyek versenyképesebbé tétele érdekében szükséges” közérdekből kapja meg az összefonódás a nemzetstratégiai jelentőségű minősítést.

E minősítésnek egyetlen előnye van, de az jelentős, ahogy a törvénymódosítás második mondata mutatja: „Az ilyen összefonódást nem kell a Gazdasági Versenyhivatalnak a 24. § szerint bejelenteni.” – vagyis az akvizíció véglegesítéséhez nincs szükség a GVH vizsgálatára és engedélyére.

Azóta történt

Előzmények