Lottón sorsolják a digitális jüant

Peking városa 200 digitális jüant tartalmazó, ingyenes online tárcákat oszt szét, a szerencséseket lottón sorolják.

Újabb próbakört fut a kínai jegybank a digitális jüannal, ennek keretében pedig Peking városa lottón sorsol ki olyan ingyenes, online tárcákat, amelyek 200 digitális jüanos egyenleggel rendelkeznek.

Ilyen tárcákat összesen 200 ezer embernek osztanak ki lottón. A nyerteseknek le kell tölteniük egy appot, azon keresztül, Peking meghatározott kereskedőinél használhatják fel a digitális pénzt.

A sorsolásra június 6-án iratkozhatnak fel, a nyerteseket napokon belül bejelentik, és június 20-ra el is kell költeniük a kapott összeget.

A szakemberek szerint Kína nagy erőkkel dolgozik azon, hogy elsők között dobjon piacra CBDC-t, vagyis jegybank által kibocsájtott digitális valutát. Több nagyvárosban tartottak már teszteket, januárban például 20 millió jüant osztottak szét emiatt.

A kínai jegybank a jelentések szerint az első nagyobb központi bank szeretne lenni, amely CBDC-t bocsát ki – a folyamat keretében pedig nemzetközileg is erősítenék a jüant, továbbá csökkentenék a függőségüket a dollár által meghatározott globális bankrendszertől. Ezzel együtt pedig meg szeretnék szüntetni az Ant Group és a Tencent által működtetett Alipay és WeChat Pay dominanciáját az online fizetési piacon.

Azóta történt

Előzmények