Tabletekre költözik a magyar újságosstand

Újabb platformon vált elérhetővé a nyomtatott lapok digitális változatainak vásárlására és olvasására alkalmas Digitalstand – jelentette be ma az azt fejlesztő, azzal azonos nevű kft. A Heti Válasz tulajdonában lévő cég önálló appot adott ki az Android operációs rendszer 3-as (Honeycomb kódnevű) kiadását használó táblagépekhez, ezzel lehetővé válik a megvásárolt lapszámok internetkapcsolat nélküli, offline megtekintetése.

A Digitalstand Kft. közel egy évvel ezelőtt jelent meg a hazai lappiacon digitális újságosstandjával. A kiadói háttérrel alapított cég egy saját platformot fejlesztett azzal a céllal, hogy a hazai nyomtatott sajtó számára lehetőséget biztosítson a szerkesztett tartalmak egyszerű digitális terjesztésére. Amint D. Nagy Ibolya ügyvezető elmondta: a cél az volt, hogy a kiadók saját fejlesztési források nélkül tudjanak az új platformokon, okostelefonokon és tableteken megjelenni.

A cég kezdettől fogva platformfüggetlen megoldásban gondolkodott, ezért egy HTML5-alapú, böngészőben működő alkalmazást fejlesztettek ki. Ebben a regisztrált felhasználók gyakorlatilag bármilyen eszközről el tudják érni a lapgyűjteményüket. A megoldás azonban csak internetkapcsolattal használható, és folyamatos adatforgalmat generál, ami például a mobilinternetes kapcsolatok esetében nem ideális. Az új androidos alkalmazás ezt a problémát orvosolja azzal, hogy megengedi a lapszámok letöltését és ezzel az offline olvasást. Az app hamarosan iPadre is elérhető lesz – közölték.

Jelenleg a Digitalstand kínálatában 60 újság, magazin és folyóirat vásárolható meg, de rövidesen tovább bővül a kínálat. Az IT café kérdésére D. Nagy Ibolya elárulta: a platformnak több mint nyolcezer regisztrált felhasználója van, „jelentős részük” vásárló. E csoport nagyobb része ma még számítógépről olvas, de már most két számjegyű a tabletet használók százalékos aránya. Az ügyvezető szerint az ügyfélszám és forgalom alapján is a Digitalstand a piacvezető digitális lapplatform Magyarországon.

A platformon elérhető lapok jellemzően 30-50 százalékkal olcsóbbak, mint a nyomtatott kiadások, és azoktól tartalom tekintetében nem sokban különböznek, jó esetben galériákkal és videókkal próbálják színesíteni a digitális változatokat a szerkesztőségek. A HTML5-alapú rendszer egyébként lehetőséget biztosítana látványos, egyedi megjelenés kialakítására is, de a kiadók részéről ez iránt nem mutatkozik igény, általában a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldást preferálják.

Újdonság, hogy az újságosstandon megjelent a PC World és GameStar szaklapok DVD-melléklettel ellátott, teljes kiadása is. Ezek esetében a DVD-n található anyagok a Digitalstand szerveréről tölthetők le, ahogy maguk a lapok is.

Azóta történt

Előzmények