Díjazták az egészséges iskolákat

Nagy érdeklődés övezte azt az iskoláknak szóló HP-pályázatot, amelynek előkészületeiről lapunk is beszámolt. Az "Egészséges iskolai számítógépes környezet" címen meghirdetett pályázatára közel 130 pályázat érkezett be. A kiírás tizenhat győztes középiskolája egyenként mintegy félmillió forint értékű HP Intel szerverhez juthatott hozzá.

A HP Magyarország és az Egészséges Településekért Alapítvánnyal közösen arra kérte a szakképzést nyújtó középiskolákat, hogy írják le, milyen egészségügyi megfontolások alapján alakították ki, illetve tervezik kialakítani iskolájuk számítógépes tantermi környezetét. Tekintettel arra, hogy a diákok és tanáraik többsége tanítási időben, de azon kívül is jelentős mennyiségű időt tölt számítógép előtt, a helytelen testtartás, vagy éppen az ergonómiai szempontok figyelmen kívül hagyása komoly egészségkárosodáshoz vezethet.

A nyertes pályázatok között szinte kivétel nélkül szerepet kapott számítógépes terem méretének kellő kiválasztása, a természetes fényekre való koncentrálás, a klimatizálás, de nem volt ritka a diákoknak kötelezővé tett testgyakorlatok sem. Volt pályázat, mely azzal tűnt ki a többi közül, hogy külön figyelmet fordított még a padlózat színére is, hogy az ne fényes felületű legyen, hisz ezzel is csökkentik a szemfárasztó csillogást. A pályázatok között előnyt élveztek azok, amelyek az egészségkárosodás kockázatának minimalizálását szolgáló iskolai elképzelések mellett kitértek a diákok téma iránti fogékonyságának növelésére is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények