Nyíregyháza környékén folytatódik az ingyen laptop akció

A térítésmentes eszközpályázatnak szigorú feltételei vannak, és az eszközök nem is kerülnek az igénylők tulajdonába.

Már két hete lehet jelentkezni Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hat kiválasztott járásában, arra a lakossági pályázatra, melyen közel 3000 notebookot és tabletet lehet kapni, méghozzá térítésmentesen, azaz ingyen. Fontos, hogy a hatásfok növelése érdekében a programhoz informatikai képzés is indul – tudta meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM) a portfolio.hu. A a számítástechnikai eszközökre csak bejelentett állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők pályázhatnak, de ezzel együtt is hatalmas az érdeklődés. Azt még nem lehet tudni, hogy az ország más részein is folytatódik-e a kísérleti programnak indult kezdeményezés.

Kísérlet

A Digitális Jólét Program nyíregyházi alprogramja 2015 márciusában vette kezdetét azzal a célkitűzéssel, hogy a fejlesztési programok eredményeképpen a hazai IKT-szektor kiegyensúlyozottan fejlődjön – közölte az NFM Kommunikációs Főosztálya.

A projekt teljes költségvetése 1,7 milliárd forint, amely 2014 decembere óta az eszközpályázaton túl számos egyéb fejlesztés forrásául szolgált, ezek között voltak lakossági és közösségi fejlesztések is.

Az alprogram első körben kísérleti projektként indult el Nyíregyházán és a járás településein, de idén tavasszal is folytatódik Tiszavasvári, Kisvárda, Kemecse, Baktalórántháza, Ibrány, Nagykálló járásokban a pályázati időszak már február 13-án megkezdődött és április 17-én zárul – tette hozzá az NFM. A lakossági eszközpályázat célja (egyébként összhangban az EU törekvéseivel, melynek keretében komplex programokat indítottak a digitális szakadékok mélységének csökkentésére), hogy hozzájáruljon a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkóztatásához, illetve a digitális eszközökhöz való hozzáférés növelése, a digitális készségek fejlesztése és az informatikai eszközök rászorultság alapján történő biztosítása révén.

Feltételek

Ugyanakkor a program nem egyszerű jótékonysági akció, szigorú feltételeknek kell megfelelni a pályázóknak. A pályázat keretében hazai forrásból 330 millió forint értékben több mint 2400 notebookra és 400 tabletre pályázhatnak a kisvárdai, az ibrányi, a baktalórántházi, a tiszavasvári, a kemecsei és a nagykállói járás településein élők, de a visszaélések elkerülése érdekében a nyertes pályázók nem szereznek tulajdonjogot, csak az eszközök határozott idejű, rendeltetésszerű használatára lesznek jogosultak. Ezen időszak alatt a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) helyszíni garanciát biztosít az eszközökre és vállalja, hogy 3 évig nem mondja fel a szerződéseket. Az eszközökre távmenedzsment szoftvert telepítettek, amely alkalmas az eszköz használatának aktivitását és helyét meghatározni. A használatot a kapcsolódó képzési program segíti.

Az is feltétel, hogy hogy a háztartás egy főre jutó havi jövedelme nem haladhatja meg a nettó 105 ezer forintot (egyedül élők esetében a 145 ezer forintot), és nem állhat fenn nagymértékű közműtartozás. Emellett az aktív idősek kivételével mindenkinek vállalnia kell, hogy digitális kompetencia szintjének felmérését követően, azok eredményének megfelelően kötelező felnőttképzési programon vesz részt. Az is előírás, hogy a nyertes pályázók vállalják, hogy a képzésük megkezdését megelőzően internet-előfizetést kötnek valamelyik szolgáltatóval, amennyiben még nem rendelkeznek előfizetéssel. A képzés megkezdését követően 1 évig köteles a pályázó internet-hozzáférést biztosítani az eszközök használatához.

További részletek a pályázatról a portfolio.hu cikkében olvashatóak.

Azóta történt

Előzmények