Dolgozik már az Oracle PénzÜgyese

Sikeresnek értékeli az Oracle Hungary kis- és középvállalatoknak kifejlesztett vállalatirányítási rendszere piaci bemutatkozását. Tapasztalataik szerint a vevők iparágukhoz illeszkedő termékváltozatokra tartanak igényt.

Évekkel ezelőtt az Oracle olyan szolgáltató volt, amely alapvetően a nagyvállalatoknak, pénzintézeteknek, más nagy szervezeteknek kínálta termékeit, ám az utóbbi időben - hasonlóan más nagy informatikai szolgáltatókhoz - ez a cég is a kis- és középvállalati szektor felé fordult, és az év elején saját termékkel jelent meg ezen a jelentős részpiacon.

A szolgáltatótól kapott információnk szerint PénzÜgyes nevű alkalmazáscsomagjuk teljes körű integrált vállalatirányítási rendszer. A megoldáscsomag lényege, hogy egy ügyviteli szoftver működéséhez szükséges összes eszköz és szolgáltatás együtt, egy csomagban, egy szállítótól megvásárolható. A szoftver üzleti tartalmát az 50-500 fős, ötmilliárd forintnál alacsonyabb éves árbevételű vállalkozások szükségleteit szem előtt tartva, hazai partnerek bevonásával fejlesztette ki az Oracle Hungary. Ez lehetőséget adott arra, hogy felhasználják a középvállalati szektorban szerzett tapasztalataikat, illetve biztosítsák a hazai szabványoknak és törvényi előírásoknak való megfelelést.

A gyors bevezethetőséget, a viszonylagos olcsóságot és rugalmasságot a fejlesztő elmondása szerint a PénzÜgyes négy fő tulajdonsága biztosítja. Az első és egyik legfontosabb az alacsony beruházási kockázat, amely az előre beállított tartalomnak és az ebből adódóan rövid - mindössze négy-hat hét - bevezetési időnek köszönhető. A második, ezzel összefüggésben, a gyors megtérülés, amely a versenyképes piaci ár és az alacsony bevezetési költségek eredménye. (Ügyfeleik visszajelzése alapján ez a terminus néhány hónapban mérhető.) Fontos jellemző a szoftvercsomag teljessége, azaz a pénzügy-számviteltől a logisztikán keresztül az ügyfélszolgálatig minden modul megtalálható benne, ami egy vállalatirányítási rendszertől elvárható.

A termék alapvető vonása az is, hogy kizárólag partnereken, viszonteladókon keresztül értékesítik, így a vevők ugyanahhoz a hazai szállítóhoz fordulhatnak, bármilyen igényük is merüljön fel a bevezetés és a működtetés során.

A PénzÜgyes csomagot sok pozitívuma mellett kedvező ár/érték aránnyal igyekeztek igazán vonzóvá tenni. Az árérzékeny piacnak megfelelően ára a lényegesen gyengébb funkciókkal rendelkező termékekhez igazodik, miközben, ha szükséges, akármelyik területen a legfejlettebb ügyviteli rendszer előnyeit képes nyújtani - állítja a forgalmazó. Egyrészt iparágspecifikus változatokban vásárolható meg, azaz mást kap a kereskedelmi, a feldolgozóipari vállalkozás és mást például egy önkormányzat. Másrészt az Oracle ERP-rendszerének beépített funkcióiból mindig csak annyit kapcsolnak be, amennyire a felhasználónak az adott pillanatban éppen szüksége van. Fontos és költségtakarékos körülmény, hogy az újabb funkciók beélesítéséért - azonos felhasználószám esetén - már nem kell újabb licencköltséget fizetni, csak a vállalat által ténylegesen igénybe vett szolgáltatásokért, mint amilyen a beállítás és az oktatás.

A terméket az uniós belépéshez igazodva dobták piacra. Az Oracle szakemberei úgy látták, az EU-s versenyben, csak azok a vállalkozások őrizhetik meg versenyképességüket, amelyek működése standard és átlátható üzletfeleik számára, ugyanakkor tevékenységük során képesek rugalmasan együtt növekedni, változni a gazdasági környezetükkel anélkül, hogy időről időre újabb informatikai problémákkal terhelnék munkatársaikat.

A csomag bevezetése óta eltelt néhány hónap tapasztaltairól Hargitai Évát, az Oracle Hungary munkatársát kérdeztük:

- Milyen tapasztalatokat szereztek az elmúlt néhány hónapban a csomaggal?

- Az elmúlt hónapokban újabb viszonteladó partnerekkel sikerült ígéretes tárgyalásokat folytatni, így valószínűleg az elkövetkező hónaptól 4-5 cég is forgalmazza majd a termékünket. Ajánlataink révén úgy érezzük, nagyon versenyképes áron, megfelelő funkcionalitású terméket sikerült készítenünk.

- Nagyságrendileg hányat sikerült eladni?

- Marketingkampányaink eredményeképpen néhány nagyon komoly vásárlási szándékot detektáltunk már, de pénzügyi évünk vége előtt konkrét számokat nem mondhatunk.

- Milyenek a visszajelzések? Mit változtatnának például ezek alapján?

- Visszajelzéseink azt mutatják, hogy a különböző profilú cégek saját iparágukra specializált megoldásokat szeretnének, ezért partnereinkkel gyártási, CRM-, minőségbiztosítási és más specifikus funkcionalitású modulok kialakításán dolgozunk.

Komócsin Sándor (Napi Gazdaság)

Azóta történt

Előzmények