A drónokról szavaznak ma az Európai Parlamentben

A jelenleg is zajló és élőben, akár tolmáccsal is követhető vita előzeteseként az EP honlapján beszámolnak arról, hogy a közlekedési szakbizottság szeptember 15-én már elfogadta a jelentést. Ugyanitt Jacqueline Foster témafelelőssel készült interjú olvasható.

„Az utóbbi 15 évben kereskedelmi szempontból hatalmas növekedést láttunk az iparban. Polgári drónokat használnak a növények ellenőrzésére a földeken, humanitárius katasztrófákat vizsgálnak és erdőtüzeket, ellenőrzik a vasútvonalakat, használják a filmiparban” – nyilatkozta a konzervatív-reformer brit témafelelős.

Az EP-képviselő szerint fontos, hogy megfelelő pilótaképzés legyen. Az adatvédelem kapcsán emlékeztetett, hogy már létezik a területet lefedő nemzeti és uniós szintű szabályozás. „Nem látom szükségét újabb szabályok bevezetésének ezen a téren” – mondta.

Jacqueline Foster szerint a legfontosabb a drónok biztonságos használata. „Nem akarjuk megkötni a szabályozó kezét és túlságosan szigorú előírásokat meghatározni. Egyfajta iránymutatást kell adnunk, hogyan járjanak el” – véli az EP-képviselő.

A tervek szerint a drónoknak fel kell ismerniük a velük egy légtérben repülő légi járműveket, hogy ne veszélyeztessék a fedélzetükön emberekkel repülő gépeket. A sűrűn lakott területekre, valamint a repüléstilalmi övezetekre, mint például a repülőterek, erőművek, nukleáris- és vegyi üzemek, is kiemelt figyelmet kell fordítani az EP-képviselők szerint.

A tervek szerint a drónokra vonatkozó szabályozás része lesz az Európai Bizottság légi közlekedési csomagjának ez év végéig.

Azóta történt

Előzmények