Drónok: meg kell várni az első halálos balesetet?

Hatalmas felháborodást okozott Nagy-Britanniában, hogy tegnap valószínűleg egy drón ütközött neki egy menetrendszerűen közlekedő utasszállító repülőgépnek a londoni Heathrow repülőtér közelében, és kisebb sérülést is okozott a gépen. Az ügyben nyomozás indult, az illetékes hivatalnok nemrég tartott róla sajtótájékoztatót.

A szóban forgó járat a British Airways Genfből érkező gépe volt, fedélzetén 132 utassal és ötfőnyi személyzettel, akik tegnap délután egy óra előtt tíz perccel élték át a balesetet – írja a BBC. A drónokkal történő repülési incidens az Egyesült Királyságban sem az első, de valószínűleg súlyosságát tekintve ez kivételes – bár ez a baleset nem okozott katasztrófát, sőt komoly sérülést sem, a szakértők szerint a gép (feltehetően egy gyorsjavítás után) alkalmas munkája folytatására. De a híradás szerint olyan még nem történt, hogy egy utasszállító gép ütközött volna egy drónnal.

Általános tanulságok levonása mellett azért fontos és figyelemre méltó történet, mivel bár Nagy-Britanniában sem születtek még átfogó és általános szabályozások a drónröptetésre, már most is számtalan rendelkezés szól arról, hogy hol és mikor nem szabad engedély nélkül használni a drónokat. Ilyen terület például a repülőterek közvetlen környezete, ahol a tiltott használat miatt akár öt év börtön is kiszabható.

A BBC tudósítása megjegyzi, hogy a korábbinál szigorúbb és kiterjedtebb szabályozásra lenne szükség, mivel a hagyományos repülési szervezetek már jó ideje figyelmeztetnek arra, hogy komoly baleseti kockázatokat hordoz a magánkézben lévő drónok felhasználása, melyek alkalmazásának keretei alapjaiban még mindig tisztázatlanok – ahogy az egyik képviselő fogalmazott: az a minimum, hogy olyan nyilvántartásra van szükség, mint a fegyvereknél.

Azóta történt

Előzmények