Szigorítanák a drónszabályokat az USA-ban

Vége lehet a kezdeti nagy szabadságnak, jönnek a feszesebb keretek.

A Biden-kormányzat tegnap adott ki egy cselekvési tervet, melynek célja az Egyesült Államok légterében közlekedő drónok nyomon követése, a szabálytalan repülések visszaszorítása. Egyúttal felszólították a Kongresszust is, hogy e cél elérése érdekében alkosson új szabályozást.

Mindezt azzal indokolják, hogy a technológia tömeges elterjedése következtében jelentősen megszaporodtak az olyan események, melyek biztonsági aggályokat hordoznak, illetve kellemetlenségeket okoznak. Ezért a helyi és szövetségi hatóságok, illetve az önkormányzatok hatáskörének megnövelését szeretnék elérni, ugyanis a légifelügyelet azzal számol, hogy 2024-ben már kétmillió drón repül majd az USA légterében, és a jelenlegi szabályok túlságosan megkötik a hatóságok kezét.

A közleményben megemlítik azokat az engedélyezett felderítő és nyomkövető berendezéseke, melyek a drónok ellenőrzését segíthetik, illetve képzési programot is szorgalmaznak egy létrehozandó új nemzeti oktatóközpontban.

A javaslat szerint a jövőben a belbiztonsági, igazságügyi, hírszerző, rendészeti, energiaügyi stb. ügynökségek sokkal szabadabban ellenőrizhetnék a drónreptetéseket, hogy a két legfontosabb kockázatot, a nemzetbiztonsági veszélyeztetést, illetve a balesetveszélyt megelőzzék.

Azóta történt

Előzmények