E-útlevelet tesztel az USA

Az Egyesült Államok, Ausztália, Új-Zéland és Szingapúr megkezdte egy új e-útlevél gyakorlati tesztelését. A próbák a San Francisco-i, a sydney-i és a szingapúri Changi nemzetközi repülőtéren zajlanak, és egyelőre a Singapore Airlines repülőszemélyzete, ausztrál és új-zélandi állampolgárok, valamint amerikai diplomaták és tisztviselők vesznek részt benne.

Az e-útlevél fizikailag egy RFID (rádiófrekvenciás azonosító) chip, amely az okmány tulajdonosának biografikus és biometrikus azonosítóit tárolja. Utóbbi egyelőre mindössze egy digitális fényképet jelent. A határátlépési eljárás az újfajta okmánnyal rendelkezőknek is a szokásos marad, azzal a különbséggel, hogy a rádiófrekvenciás azonosítót automatikusan leolvassa az ellenőrzőrendszer.

A leolvasás biztonságára egyébként a Basic Access Control (BAC) eljárás ügyel, elvileg ez hivatott biztosítani, hogy a chipen tárolt adatokhoz illetéktelenek nem tudnak hozzáféni – korábban felmerültek olyan félelmek a rádiófrekvenciás azonosító alkalmazásával kapcsolatban, hogy azokat akár a terroristák is felhasználhatják arra, hogy a tömegből kiszúrják az USA állampolgárokat. Persze a BAC biztonsága még mindig nem nyugtatja meg a másik ellenző tábort, akik nem is annyira az illetéktelenek, sokkal inkább a hatóságok leolvasási kedvével kapcsolatban bizonytalanok. Egy RFID-leolvasó ugyanis nem csak a reptéri ellenőrzőkapuba építhető be teljesen észrevehetetlenül.

Azóta történt

  • Azonosítóchipet a fogba

    A leuveni egyetem tudományos munkatársai az emberi fogat tartják a legalkalmasabb helynek egy RFID chip tárolására.

Előzmények