Econet-ügyben a valóság érdekli a felügyeletet

A PSZÁF csupán azt vizsgálhatja, hogy egy cég formálisan eleget tett-e tájékoztatási kötelezettségének, a közzétételek valóságtartalmának vizsgálata azonban már nem tartozik a hatáskörébe - állítja az econet a felügyelethez beadott jogorvoslati kérelmében. A PSZÁF ezt egészen másként gondolja.

Egy hónapja indított vizsgálatot a PSZÁF az econet.hu Rt.-nél, a felügyelet arra volt kíváncsi, hogy a cég maradéktalanul eleget tett-e tájékoztatási kötelezettségének. A vizsgálat időtartamára, 30 napra a társaság részvényeinek kereskedését felfüggesztették. Ezt az econet nehezményezte, és megtámadta a felfüggesztést elrendelő határozatot, a jogorvoslati kérelmet azonban a felügyelet a tegnapi határozatában elutasította. Sőt a PSZÁF egyben több ponton módosította korábbi - a felfüggesztést elrendelő - határozatát és néhány érdekes tényt is napvilágra hozott.

Kiderült például, hogy a vizsgálat megindításának alapjául egy 2005 májusában nyilvánosságra hozott könyvvizsgálói levél szolgált, mely a 2004. üzleti évre vonatkozóan összegzi a könyvvizsgálói feladatterv tapasztalatait, valamint a társaság működése és a gazdasági folyamatai tekintetében állapít meg tisztázatlan és rendezetlen körülményeket. A könyvvizsgálói záradékban az auditor rávilágít arra a tényre, hogy a pénzügyi kimutatásokban elszámolt piaci érték az econet által felkért külső szakértő véleménye alapján szerepelt, ám a piaci értékek valódiságáról, a vagyon- és üzletértékelések során alkalmazott módszerről - azok ismeretének hiányában - nem tudott véleményt formálni .

Ez a momentum az éves közgyűlésen  a jelenlévők emlékezete szerint - nem kapott túl nagy hangsúlyt...

Az éves beszámoló mellékletét képező vezetői levélben a könyvvizsgáló a munkája során észlelt problémákra, az azokból levonható következtetésekre felhívta a társaság vezetésének figyelmét. Ebben kitért arra, hogy a mérlegbe és eredménykimutatásba beállított tételek esetenként tisztázatlanok, rendezetlenek, s ezen problémák megszüntetésére javaslatokat is megfogalmazott. Megállapította, hogy az adóhatósággal és a magánnyugdíjpénztárakkal szembeni elszámolások rendezése szükséges, valamint a pénzügyi befektetések működési kontrollja, továbbá a társaság pénzügyi helyzetének az éves és a havi beszámolói szerint történő minősítése is elengedhetetlen.

A PSZÁF kedden napvilágra került határozatában leszögezi: bár a vizsgálat megindítását az econet.hu tájékoztatási kötelezettségei betartása tárgyában indította, a vizsgálat ki fog terjedni a kibocsátói kötelezettség során közzétett információk valósághűségére is. Az econet.hu szerint a valóságtartalom vizsgálata ugyanakkor nem tartozik a felügyelet hatáskörébe, a hatóság csupán a közzétételek formai helyességét vizsgálhatja. A PSZÁF képviselője a NAPI Gazdaságnak elmondta: a felügyeletnek a tőkepiacról szóló törvény értelmében 30 nap alatt le kell zárnia vizsgálatot. Ez a határidő pénteken jár le, és amennyiben megszületik a döntés, arról tájékoztatni fogják a nyilvánosságot. A vizsgálat tartalmával és terjedelmével kapcsolatos kérdést a képviselő elhárította, mivel folyamatban lévő ügyről van szó.

Azóta történt

Előzmények