Edukációs célú zsarolóvírust fedeztek fel

Pénzt nem fogad el, de a lustaságot bünteti: ha nem tesszük meg amit kér, könyörtelenül törli a titkosított fájlokat a gépünkről.

A zsarolóvírusok mára az egyik legjobban fejlődő, leggyorsabban mutálódó kártevők közé nőtték ki magukat, gyakorlatilag nincs olyan hét, hogy ne bukkanna fel valamilyen új, egyedi variáns. Ennek többek között az az oka, hogy gyorsan és egyszerűen lehet direkt pénzmozgásra ösztönözni az áldozatokat, illetve hogy a darkweben a várható bevételhez képest fillérekért lehet megszerezni különböző változatok forráskódját, amelyeket aztán a bűnöző a mellékelt használati utasítás alapján saját képére formálhat.

A BleepingComputer által közölt legfrissebb zsarolóvírus, a Dubbed Koolova azért különleges, mert már-már jófejnek is lehet nevezni. Leginkább arra a Popcorn Time-ra hasonlít, amelyik elengedi a váltságdíjat, ha két ismerőst megfertőzünk, és ők hajlandóak is fizetni. Erről az IT café is beszámolt tavaly év végén.

Aranyos és kegyetlen
Aranyos és kegyetlen [+]

A Koolova azonban az ördögi Popcorn Time angyali rokona, már ha lehet így fogalmazni egy zsarolóprogram esetében. A kártevő ugyanis ingyen feloldja az áldozat gépén zár alá vett fájlokat, amennyiben a szenvedő fél hajlandó edukálni magát a témában. Mindössze két cikket kell elolvasni a zsarolóvírusokról, hogy megkapjuk a feloldókulcsot.

A lusták ettől még megszívják, és nem lehet pénzzel sem kijátszani a bajkeverőt: ha az áldozat nem hajlandó művelődni, adott idő után a Koolova egyszerűen törli a titkosított fájlokat, és kész. Bár láthatóan nem az anyagi haszonszerzés, hanem az oktató jelleg vezette a program íróját, bár ez még nem menti fel a készítőt.

Azóta történt

Előzmények

  • Zsarolóvírus az okostévén

    A régi típusú, régi rendszereket használó tévék tulajdonosai számára tanulságos lehet Darran Cauthon története.

  • Képekbe rejtett malware vadászik routerekre

    Nem feltétlenül kell ismert sebezhetőséggel rendelkeznie az eszköznek ahhoz, hogy a támadás sikeres legyen. A támadó korábban is csinált hasonlót.

  • Zsarold meg két barátodat, és jók leszünk

    A zsarolóvírusok evolúciója egyszerre zseniális és szörnyű. A Popcorn Time a pilótajátékok felfutását idézi, érdemes kétszer is megnézni, milyen linkeket nyitunk meg.

  • Egy kártevő három fő plaftormra

    A Windows, a Linux és az OS X felhasználói sincsenek biztonságban, ha jön az OSX.Mokes. Különleges tehetséggel megáldott szoftver, ami mindent tudni akar.