Egészségbiztosítási chipkártya Ausztriában

Általános egészségbiztosítási chipkártyát vezettek be Ausztriában a korábbi egészségbiztosítási lap helyett, mely kísértetiesen hasonlított a mi TAJ-kártyánkhoz. Az új rendszernek számos előnye van mind a biztosítottak, mind az orvosok, a munkaadók, illetve az egészségbiztosítók szempontjából, mert létrejött egy kiterjedt és hatékony országos egészségbiztosítási hálózat és egy olyan infrastruktúra, amelynek alapján a rendszer többféleképpen továbbfejleszthető.

Hat hónap alatt felépítették a rendszert

A rendszert alig hat hónap alatt sikerült kiterjeszteni nyolcmillió biztosítottra és csaknem 12 ezer orvosra. Így fél évvel az új rendszer bevezetése után már minden osztrák állampolgár rendelkezik személyre szabott egészségbiztosítási chipkártyájával, az e-carddal. Mindjárt az átállás kezdetén összesen nyolcmillió kártyát postáztak ki a lakosságnak. Az év végére az ausztriai működési engedéllyel rendelkező egészségbiztosító társaságoknak mind a 11 700 egészségügyi létesítményére érvényes lesz az e-card. A biztosítottak kártyájukkal naponta 280-350 ezerszer lépnek kapcsolatba a rendszerrel, amely még aznap feldolgozza ezeket.

A páciensek számára az e-card sokkal több, mint egy betéti kártyához hasonlítható egészségbiztosítási lap. Ezzel a kártyával tulajdonképpen hozzájutnak az osztrák egészségügyi ellátórendszer minden létező szolgáltatásához.



A kártya fontos rendszerbeli szerepe miatt azon csak a kártyabirtokos nevét és biztosítási számát tárolják, az illető bármikori egészségi állapotával kapcsolatos adatokat nem. A kártya használatakor automatikusan lekérdezi a számítógépes rendszerből, hogy a páciensnek van-e érvényes biztosítása, és ha igen, mely biztosítónál.

Kapcsolt szolgáltatások, adatvédelmi szempontok

Az e-card személyi igazolványként is használható, ami azt jelenti, hogy Ausztriában a világon először vezettek be olyan általános személyi igazolványt, amellyel az osztrák állampolgárok – a kártya hitelesítése után – igénybe vehetnek más, állami szolgáltatásokat is.

A kártya hátoldalán található az európai egészségbiztosítási kártya (EHIC), amely a korábbi külföldi egészségbiztosítási nyomtatványt (E-111) felváltva feljogosítja a kártyabirtokost arra, hogy az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség országaiban, illetve Svájcban való rövidebb tartózkodása – például szabadsága – alatt igénybe vegye az ottani egészségügyi szolgáltatásokat.

Az e-card-rendszer bevezetésével számos szempontból jelentősen fejlettebb lett az osztrák egészségügyi rendszer. A kártya előnyei között említhetők, hogy miután kényes adatot nem tárolnak rajta, nagyon biztonságos; hogy személyi igazolványként is szolgál; valamint hogy lehetőséget ad az egészségügyi ellátórendszer szolgáltatásainak továbbfejlesztésére.

Az e-cardról bővebb információ a chipkarte.at vagy a socialversicherung.at internetes honlapon található.

Azóta történt

Előzmények