Egy tűzfal ne legyen kíváncsi!

A felhasználókat gyakran bombázzák figyelmeztetésekkel, kérdésekkel a tűzfalszoftverek. Ezekre a minduntalan felbukkanó kérdésekre az átlagfelhasználónak nem is olyan könnyű megfelelően reagálni, pedig az engedélyezés vagy letiltás a biztonságot komolyan befolyásolhatja.

Az Agnitum Outpost Firewall Pro fejlesztői már korábban is segítették a felhasználókat, mégpedig a népszerűbb alkalmazásokhoz tartozó beállítások automatikus megadásával. Ezek esetében a felhasználót nem kap kérdést, de a gyárilag beépített alkalmazásszabályok megváltoztatására természetesen így is megvan a lehetősége. A fejlesztők szerint erre többnyire olyankor van szükség, amikor egy, az Outpost tűzfal számára ismeretlen program próbál kommunikálni a hálózaton.

Egy laikus felhasználó azonban nem biztos, hogy a legmegfelelőbb alkalmazási szabályokat adja meg, ezért a legjobb, ha lehetősége van „konzultálni” a fejlesztőmérnökökkel – állítja a biztonsági cég. Az Agnitum ImproveNet közösségi program erre biztosít lehetőséget: automatizáltan, ingyenesen és a névtelenséget fenntartva. A program célja a termék által használt alkalmazásszabályokat tartalmazó – és minden Outpost-felhasználó gépére a frissítésekkel települő – adatbázis folyamatos fejlesztése. Ezzel tovább csökkenthető a tűzfal által feltett kérdések száma.

Az Agnitum ImproveNetben önként részt vevő felhasználók a korábbi gyakorlathoz hasonlóan saját maguk definiálják az idegen alkalmazásokra vonatkozó szabályokat (engedélyezés, tiltás, jelentés, stb.). A különbség az, hogy az Outpost Firewall Pro tűzfal és kémprogramszűrő hetente egyszer automatikusan elküldi az újonnan létrehozott szabályokat az Agnitum laborjába felülvizsgálat céljából. A szakértők ezután megvizsgálják, hogy melyek a legnépszerűbb felhasználói szoftverek, és hogy az azokhoz beállított felhasználói szabályok valóban biztonságosak-e.

Az ImproveNet program keretén belül a fejlesztők a beérkező adatokból aztán a gyakran használt alkalmazásokhoz létrehozzák a legbiztonságosabb használatot garantáló tűzfalszabály-rendszert, és azokat beépítik az online termékfrissítésekbe. A többi felhasználónak ezután már nem kell bajlódnia az adott alkalmazásra vonatkozó szabály kitalálásával.

Azóta történt

Előzmények